Artikkelikuva
Minna Salami: Aistien viisaus

Kirja-arvio: Aistien viisaus

Nigerialaissuomalainen Minna Salami kirjoittaa maailmasta siten kuin hän sen kokee: mustan afrosentrisen feministin näkökulmasta.

Kirja. On olemassa vuori, jonka huhutaan olevan hedelmällistä maaperää ja täynnä rikkauksia. Tutkimusmatkailija lähestyy vuorta, mutta ei löydä odottamaansa ja pettyy. Paljon myöhemmin toinen ihminen, joka uskoo yhä tarinaan, etsiytyy vuoren juurelle ja havaitsee sen vehreäksi. Syntyy kalabaliikkia. Kuvaus vuoresta kirjan alussa ei tunnu järin omaperäistä. Mutta jatketaan.

Aistien viisaus on tervetullut ja inspiroiva teos, jolla on omanlaisensa ääni tai katse maailmaan. Kuten kirjailija Minna Salami toteaa, hänen tavoitteenaan ei ole haastaa eurosentristä ja patriarkaalista näkökulmaa maailmaan. Hän kirjoittaa omasta totuudestaan käsin eli siten kuin kokee maailman: mustan afrosentrisen feministin näkökulmasta.

Salami korostaa, että etnisyyden, sukupuolen ja ihonvärin kaltaiset sattumanvaraiset tekijät vaikuttavat paljon siihen, miten näemme maailman ja maailma meidät. Tämä kaikki kietoutuu yhteiskuntaa muovaaviin narratiiveihin eli tarinoihin.

Se toinen vuorelle kulkenut hajotti yksiulotteisen ajattelutavan ja totuuden.

Aistien viisaudessa Salamin lauseet eivät ole yhden totuuden torvia.

Europatriarkaattia ja kolonialismin perintöä valottava esikoisteos Aistien viisaus rakentuu erilaisista luvuista tai esseistä. Kirja tarjoaa vaihtoehtoja vahingoittaville ja syrjiville näkökulmille. Salami nostaa aistien viisauden keskiöön ja lähestyy teoksessaan uusin tavoin esimerkiksi tiedon, vapauden, mustan, naiseuden ja kauneuden aiheita.

Salamin kirjassa omakohtainen kokemus yhdistyy tietoon, historiaan ja nykypäivään. Henkilökohtainen on hyvällä tavalla tasa-arvoista muun ajattelun kanssa ja tuo samalla kirjaan tärkeää konkretiaa. Salami yhdistää pohdintojaan arkiseen kuvaukseen esimerkiksi siitä, millaista oli kasvaa keltaisena tyttönä Lagosissa tai kokea rasismia Malmössä. Tai miten puhua kauneudesta ja patriarkaatin arvoista, kun haluaa olla feministi ja samalla omistaa aivan liian monta kallista kauneudenhoitotuotetta.

Nigerialaissuomalainen, Lontoossa asuva Minna Salami tuli tunnetuksi perustamastaan MsAfropolitan-blogista, joka yhdistää feminismin ja kriittisen katsauksen nykykulttuuriin afrikkalaisesta näkökulmasta käsin. Salami on maailmalla kysytty puhuja ja vaikuttaja.

Aistien viisaudessa Salamin lauseet eivät ole yhden totuuden torvia. Hän lainaa monia ajattelijoita ja kirjailijoita, kuten Toni Morrisonia ja Chimamanda Ngozi Adichieta.

Kirja päättyy vuoreen ja nyt näkökulma onkin ihmisten sijaan vuoren. Vuori on ja pysyy – ja todistaa erilaisten ihmisten lähestymisyrityksiä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu