Pita on piknikin klassikko, joka sopii monenlaiselle ruokailijalle muunneltavuutensa ansiosta. Pitaleipä on helppo leipoa, mutta jos laiskottaa, voi leivät ostaa valmiina ja täyttää haluamillaan täytteillä. Kun tekee kevyen sijaan mieli jotakin ruokaisaa, ovat proteiinipitoiset kikherneet hyvä täytevalinta. Herneet saavat kunnolla makua, kun ne maustaa pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä tutulla harissatahnalla ja paahtaa uunissa kullanruskeiksi. Tulisen ystävä lusikoi ylijääneen harissan valmiiden leipien väliin.
Sitruksinen jogurttikastike tasapainottaa herneiden mausteisuutta ja tuo leipään raikkaan säväyksen. Jos leipien on tarkoitus kestää pidempi kuljetus, kannattaa kastike valmistaa vegaanisesta jogurtista.
KIKHERNEPITAT (5 ANNOSTA)
Paahdetut kikherneet:
1 prk (380g/230 g) säilykekikherneitä
2 rkl rypsiöljyä
2-3 rkl punaista harissaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya
1 tl suolaa
Jogurttikastike:
1 prk (400 g) turkki-
laista jogurttia
Puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 suurehkoa valko-
sipulinkynttä
1 rkl yrttisekoitusta
1,5 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
Huuhtele ja valuta kikherneet. Sekoita öljy, harissa ja mausteet. Lisää kikherneet. Sekoita ja kumoa leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paahda 200 asteessa noin 15 min ajan. Anna jäähtyä.
Sekoita jogurttiin hienonnetut valkosipulinkynnet ja mausteet. Purista joukkoon sitruunan mehu sekä raastettu kuori ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä noin puoli tuntia kylmässä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
Lämmitä pitaleipiä uunissa 200 asteessa noin 5 min. Jos haluat pehmeämmän kuoren, kostuta leivät kevyesti ennen lämmitystä.
Jogurttikastikkeen ja kikherneiden kylkeen sopivat monet maut. Täytä lämmitetty pitaleipä vaikkapa salaatinlehdillä, punasipulilla, oliiveilla, avokadolla, hummuksella, fetalla, halloumilla tai paistetuilla kasviksilla.