Amnesty Internationalin 19. lokakuuta 2021 julkaisema Silenced and Misinformed -raportti kertoo, kuinka ilmaisunvapauden rajoittaminen ja rangaistusten koventaminen koronapandemian aikana ovat vähentäneet ihmisten mahdollisuuksia sekä saada että jakaa tietoa eri puolilla maailmaa.
Pandemia on luonut olosuhteet, joissa valtioiden hallitukset ovat voineet laatia uusia lakeja ja lakkauttaa riippumattomia medioita. Myös hallitusta kritisoivia yksilöitä on vaiennettu.
Ilmaisuvapauden rajoittaminen on vaikeuttanut oikean terveystiedon levittämistä. Se, yhdessä sosiaalisessa mediassa levinneen tautia ja rokotteita koskeneen misinformaation kanssa, ovat raportin laatineen Rajat Khoslan mukaan osasyitä viiteen miljoonaan koronakuolemaan.
Pandemian aikana tuhannet ihmiset ovat joutuneet oikeuteen vastaamaan ”väärän ja haitallisen tiedon tuottamisesta ja levittämisestä”.
Kiinassa sananvapauden rajoittamisella on pitkä historia. Pandemian aikana tuhannet ihmiset ovat joutuneet oikeuteen vastaamaan ”väärän ja haitallisen tiedon tuottamisesta ja levittämisestä”. Yksi tuomituista on kansalaisjournalisti Zhang Zhan, joka raportoi Wuhanista jo helmikuussa 2020. Toukokuussa 2020 Zhang katosi ja hänen kerrotaan saaneen neljän vuoden vankeusrangaistuksen.
Koronan varjossa Venäjä on laajentanut ”valeuutisia” koskevia lakeja, eikä laajennusten uskota jäävän tähän. Tansaniassa hallitus on tehnyt lakiesityksiä, joilla voidaan hiljentää journalisteja, aktivisteja ja oppositiopoliitikkoja. Filippiinien presidentti on jo saanut lisää mahdollisuuksia kriittisten äänten vaientamiseen ja Nicaraguassa kyberrikoksia koskeva erityislaki mahdollistaa saman viranomaisille.