Ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye on valittu ensimmäiseen ihmiskaupasta selvinneiden valtuustoon, tiedottaa FinnWID – Naiset kehitystyössä ry. Valtuuston on perustanut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyötyöjärjestö (OSCE).
Maailman Kuvalehden sivuilla 30-vuotiaan nigerialaisen Okundayen kasvot ovat näkyneet ensimmäisen kerran vuonna 2018. Hänen tarinansa tunnetaan ihmiskauppaan pureutuvasta Toisenlaisia tarinoita-kampanjasta ja toimittaja-tietokirjailija Kristiina Markkasen kanssa kirjoitetusta kirjasta Nimeni on Itohan.
Erityisen tärkeäksi Okundaye kokee lapsiin ja naisiin kohdistuvan ihmiskaupan ehkäisemisen, koska hän itse joutui ihmiskaupan uhriksi 15-vuotiaana. Toisenlaisia tarinoita -kampanjan tarkoitus onkin lisätä tietoisuutta ihmiskaupasta ja kerätä varoja naisten toimeentulomahdollisuuksien kehittämiseksi Nigeriassa. Työllään Okundaye on osoittanut, ettei hän ole pelkkä uhri, vaan myös yhteiskunnallinen vaikuttaja ja muutoksen tekijä.
Valtuustoon kuuluu 21 ihmiskaupasta selviytynyttä henkilöä Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta. Valtuusto ja OSCE:n osallistujavaltiot tekevät yhteistyötä ihmiskauppaa ehkäisevässä työssä. Kaikki Euroopan, Pohjois-Amerikan sekä Keski-Aasian maat kuuluvat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön, minkä lisäksi järjestöllä on 11 kumppanimaata Välimeren ja Aasian alueella. (Suomessa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö tunnetaan lyhenteellä ETYJ.)
Okundaye on onnellinen paikastaan valtuustossa.
”Olisi hienoa, jos Suomessa olisi samankaltainen kansallinen valtuusto, jotta ihmiskaupasta selviytyneet voisivat vaikuttaa entistä enemmän ihmiskauppaa ehkäisevään työhön myös Suomessa”, hän toteaa.
Lue lisää Itohan Okundayesta: