Naimattomat nigerialaisnaiset joutuvat syrjityiksi ja stigmatisoituvat hakiessaan raskauden ehkäisyä, kirjoittaa verkkolehti Premium Times.
Erityisesti maan julkisessa terveydenhuollossa naisen siviilisäätyä kysytään vastoin ohjeistuksia. Päätös ehkäisyn myöntämisestä tehdään siviilisäädyn perusteella, ja sinkkujen kohdalla päätös on yleensä kielteinen. Naimattomien naisten ainoiksi ehkäisymahdollisuuksiksi jäävät kondomit ja jälkiehkäisypillerit.
Vuonna 2018 tehdyn väestö- ja terveystutkimuksen mukaan seksuaalisesti aktiiviset naimattomat naiset käyttävät enemmän ehkäisyvälineitä kuin avioliitossa elävät. Sinkkunaisista ehkäisyä käytti 37 ja avioliitossa elävistä vain 17 prosenttia.
Naimattomat naiset ovat myös törmänneet ongelmiin ehkäisyn saamisessa useammin (48 prosenttia) kuin naimisissa olevat (19 prosenttia). Avioliitossa olevien naisten ehkäisy edellyttää kuitenkin yhteisymmärrystä ja lupaa puolisolta.
Nainen voi saada raskaudenkeskeytyksen vain jos raskaus ja synnytys uhkaavat äidin henkeä.
Abortit Nigeriassa on pääsääntöisesti kielletty. Nainen voi saada raskaudenkeskeytyksen vain jos raskaus ja synnytys uhkaavat äidin henkeä.
Hallituksen mukaan naimattomien naisten syrjintä terveydenhuollossa on väärin ja haitallista myös maan suunnitelmille lisätä perhesuunnittelua ja vähentää syntyvyyttä.
Mikäli Nigerian väestönkasvu jatkuu entiseen malliin, maan väestömäärä tulee ennusteiden mukaan nousemaan vuoteen 2050 mennessä sadalla prosentilla eli 400 miljoonaan.
Ennusteesta huolimatta Nigeria ei lisännyt vuoden 2022 budjettiin resursseja perhesuunnitteluun.