Pirteän oranssi kasvislevite on jo värinsä puolesta mainio nautiskeltava aurinkoisiin kevätpäiviin, mutta ennen kaikkea se on hyvin ravintopitoista ja täyttävää. Levite pitää nälän loitolla pitkään ja siksi se on lisukkeista riippuen oiva välipala tai vaikka lounas. Saksanpähkinät tuovat levitteeseen rouskuvia sattumia, ja makumaailma on karamellinen uunissa kypsennettyjen kasvisten ansiosta.
Levite maistuu erityisen herkulliselta rapeaksi paistetun leivän kera, mutta se sopii yhtä lailla dipattavaksi ruislastujen tai nachojen kanssa. Levitteen raaka-aineita voi muunnella sesongin mukaan. Esimerkiksi kesäkurpitsan voi korvata halutessaan munakoisolla. Sekaan sopivat myös monenlaiset yrtit tai vaikkapa hienonnettu tuore tomaatti.
Täyteläinen kasvislevite (10 annosta)
1 iso porkkana
1 pieni kesäkurpitsa
1 keskikokoinen punainen paprika
3 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
12 aurinkokuivattua tomaattia
1 säilykepurkki kikherneitä
0,75 dl saksanpähkinöitä
1–2 rkl kapriksia (vapaavalintainen)
Suolaa
Pippuria
Vaaleaa leipää tarjoilua varten
Rypsiöljyä leivänpalojen paistoon
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Suikaloi porkkana, paprika, kesäkurpitsa ja valkosipulin kynnet pieniksi paloiksi. Levitä palat leivinpaperin päälle uunipellille ja sirottele pinnalle mausteet ja pirskottele oliiviöljy. Paista uunissa noin puoli tuntia tai kunnes kasvikset ovat kauttaaltaan pehmeitä.
Kumoa jäähtyneet kasvikset tehosekoittimeen yhdessä muiden raaka-aineiden kanssa, ja surauta tasaiseksi massaksi. Mikäli valmis massa on liian paksua, lisää joukkoon hieman vettä.
Viipaloi leipä ja paista viipaleet pannulla tilkassa öljyä. Paista paloja niin kauan, kunnes leivän pinta on saanut kunnolla väriä ja rapean pinnan.
Tarjoile kasvislevite viileänä leivän ja mieleistesi lisukkeiden kanssa. Levite säilyy jääkaapissa säilytettynä noin viisi vuorokautta.