Ukrainan sota saattaa pahentaa useita muita kriisejä. Ruoan ja polttoaineen jyrkästi nousevat kustannukset ja joidenkin perinteisten avunantajamaiden budjettileikkaukset ovat pakottaneet Maailman ruokaohjelman (WFP) puolittamaan miljoonille ihmisille jakamansa ruoan määrän Jemenissä, Tšadissa ja Nigerissä, uutisoi BBC.
Ruoan hintoja nostavat saatavuusongelmat. Molemmat Ukrainan sodan osapuolet Ukraina ja Venäjä myivät ennen viljaa WFP:lle, mutta nyt viljaa ei ole pystytty toimittamaan.
Budjettileikkauksia on avustajamaista tehnyt ainakin Britannia, joka leikkasi avustusbudjettiaan jo ennen Ukrainan sotaa. Maa selitti pienempää budjettia koronasta aiheutuneilla kustannuksilla.
Kansainvälisille avustustoimijoille tilanne on ollut raskas. Entinen YK:n hätäavun johtaja (ERC), nyt Norjan pakolaisneuvostossa vaikuttava Jan Egeland myönsi BBC:lle, että avustusjärjestöt tuntevat olevansa alirahoitettuja ja ylikuormittuneita.
Erityisen hankala tilanne on ollut Afganistanissa, jolta moni maa leikkasi avustuksia sen jälkeen, kun Taliban nousi valtaan elokuussa 2021.
YK on yrittänyt vastata puuttuviin avustussummiin hätävetoomuksilla Afganistaniin ja Jemeniin. Afganistanin vetoomus oli 4,4 miljardin dollarin arvollaan kaikkien aikojen suurin yhdelle maalle tehty vetoomus.
Vetoomukset eivät kuitenkaan vedonneet avustajamaihin. YK onnistui keräämään Afganistanille vain puolet pyytämästään. Jemenille tehty hätävetoomus saavutti alle kolmanneksen tavoitteestaan.
Syyrian rajat ylittävissä toimituksissa tarvitaan Venäjän ja lännen yhteistyötä.
Avustustoimintaa mutkistavat myös lännen ja Venäjän kriisiytyneet suhteet. Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä veto-oikeutettu jäsen, joten se pystyy vaikeuttamaan avun toimittamista. Esimerkiksi Syyrian rajat ylittävissä toimituksissa tarvitaan Venäjän ja lännen yhteistyötä.
Jotain hyvääkin Ukrainan sodasta voi muilla kriisialueilla asuville seurata. Se voi olla tilaisuus ymmärtää, mitä on olla pakolainen, sanoo YK:n pakolaisjärjestön edustaja Shabia Mantoo BBC:lle. Hän toivoo, että maat, jotka avaavat nyt ovensa ukrainalaisille ”laajentavat solidaarisuutta ja myötätuntoa muille samanlaisessa tilanteessa oleville”.