Hi-viruksen saa Suomessa vuosittain alle 200 henkilöä. 80-luvulla tilanne oli toinen. Tappavan hiv-epidemian myötä syntyi Hivpoint, jonka päätarkoitus oli testata ja tukea tartunnan saaneita.
Nyt lääkitys estää hiv:n kehittymisen pahanlaatuiseksi aidsiksi. Hivpointin tehtäviin kuuluu yhä testaus, mutta myös neuvonta ja syrjinnän ehkäisy.
”Tehtävämme on ennaltaehkäistä hiv-tartuntoja ja edistää seksuaaliterveyttä hiv:n kannalta keskeisimmissä ryhmissä”, Hivpointin toimitusjohtaja Jukka Keronen sanoo.
Nykyään hiv:n saanut voi elää ihan saman mittaisen elämän kuin muutkin.
Tietoisuus hiv:stä kasvaa Suomessa joka vuosi. Silti on asioita, joita kaikki eivät hi-viruksesta tiedä.
”Ihmisillä on vielä aika paljon pelkoja. Nykyään hiv:n saanut voi elää ihan saman mittaisen elämän kuin muutkin. Kun hänellä on lääkitys, ei suojaamattomassakaan seksissä tarvitse pelätä, että kumppani saisi hiv-tartunnan.”
Hi-virusta ei kehityksestä huolimatta voida vielä parantaa, mutta tartunta voidaan ehkäistä lääkityksellä, jossa kuuri aloitetaan ennen seksikontaktia. Altistumisen jälkeen on mahdollista ehkäistä tartunta lääkkeillä, mikäli lääkitys aloitetaan 72 tunnin sisällä.
Hivpoint
Perustettu: 1986
Motto: ”Testaa, tukee, neuvoo, kouluttaa, vaikuttaa.”
Jos järjestö olisi eläin, se olisi koira. Järjestö on monipuolinen, samaan aikaan herättelijä ja palvelutehtävien toteuttaja.
Järjestön voi lakkauttaa, kun kansainvälisen hiv-työn tavoitteet on täytetty: nolla tartuntaa, ei syrjintää.