Artikkelikuva
Norjassa media voi sananvapauden lisäksi verrattain hyvin myös taloudellisesti, vaikka norjalaisjournalistitkin joutuvat tuskailemaan sen kanssa, miten säilyttää yleisönsä.

Pohjoismaat ovat sananvapauden kärkijoukkoa – Viro kiilasi lehdistönvapaudessa Suomen edelle

Maailman vapain media löytyy Norjasta. Vuoden 2022 lehdistönvapausindeksissä edellisestä vuodesta ylöspäin nousivat muun muassa Viro, Liettua, Seychellit ja Itä-Timor. Synkempään suuntaan mentiin puolestaan Hongkongissa.

Sekä sinä, tämän jutun lukija, että minä, jutun kirjoittaja, olemme etuoikeutettua joukkoa. Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksin mukaan maailmassa on vain kahdeksan maata, joiden lehdistönvapaustilanne luokitellaan hyväksi.

RSF on julkaissut lehdistönvapausindeksiä vuodesta 2002 lähtien. Suomi on aina sijoittunut kärjen tuntumaan, ja pitkään olimme ykköspaikalla. Vuodesta 2017 lähtien Suomi on ollut vaihtelevasti sijoilla 2–5. Samasta vuodesta lähtien indeksin ykkösmaana on komeillut Norja.

Norjassa laaja sananvapaus on turvattu maan perustuslain 100. artiklassa, ja poliitikot enimmäkseen kunnioittavat sitä. Vauraassa maassa media voi myös taloudellisesti verrattain hyvin, vaikka norjalaisjournalistitkin joutuvat tuskailemaan sen kanssa, miten säilyttää yleisönsä.

Toki sananvapaus kohtaa Norjassa samoja haasteita kuin muuallakin. Miten löytää tasapaino vihapuheen torjumisen ja sananvapauden varjelun välillä? Norjassa on tänä vuonna puhuttanut muun muassa tapaus, jossa transaktivisti teki rikosilmoituksen feministiaktivistista, joka oli todennut hänelle tv-väittelyssä, ettei hän ole nainen.

Muutkin Pohjoismaat ovat RSF:n indeksin kärkipaikoilla, poikkeuksena Islanti, joka on vasta sijalla 15. Pohjoismaiden hyvä sananvapaustilanne on hieno asia, mutta tulee tuskin yllätyksenä kenellekään. Kiinnostavampaa onkin tarkastella indeksissä viime vuosina tapahtuneita muutoksia.

Viisi vuotta sitten Hongkong oli RSF:n indeksissä sijalla 73, nyt sijalla 148.

Vuoden 2022 listauksessa esimerkiksi Viro (4. sija) ja Liettua (9. sija) nousivat monta pykälää ylöspäin, Viro samalla niukasti ohi Suomen. Muita huomattavasti petranneita maita ovat esimerkiksi Seychellit (13. sija) ja Itä-Timor (17. sija).

Selvästi synkempään suuntaan taas on menty muun muassa Hongkongissa, joka on perinteisesti nauttinut muuhun Kiinaan verrattuna selvästi vapaammasta järjestelmästä. Parin viime vuoden aikana näitä vapauksia on rajusti karsittu ja Hongkongin kriittiset tiedotusvälineet pakotettu lakkauttamaan toimintansa. Viisi vuotta sitten Hongkong oli RSF:n indeksissä sijalla 73, nyt sijalla 148.

Lehdistönvapauden vihoviimeisiä rotankoloja ovat Pohjois-Korea, Eritrea ja Turkmenistan, jotka ovat vuosien ajan olleet indeksin kolme viimeistä maata. Tosin vuoden 2022 indeksissä Iran sai kyseenalaisen kunnian kiilaamalla Turkmenistanin ohi kolmanneksi viimeiselle sijalle.

Maailman vapain media on Norjassa. Norjan jälkeen media voi parhaiten Tanskassa, Ruotsissa, Virossa ja Suomessa. Lähde: RSF Press Freedom Index

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu