Artikkelikuva
Kansanopisto on yli satavuotias instituutio, joka uudistaa koulutustarjontaansa maailman muutosten mukana.

”Haluamme, että jokainen pystyy osallistumaan yhteiskuntaamme” – Kansanopistoissa oppiminen tapahtuu dialogissa

Suomessa toimii nykyään 74 kansanopistoa, joissa opiskelee vuosittain 100 000 ihmistä.

Sivistys ja nuorten maailmankuvan avartaminen. Tällaiset tavoitteet mielessä tanskalainen pappi ja filosofi perusti maahansa ensimmäisen kansanopiston 1800-luvun alkupuolella. Kansanopistoliike levisi vuosisadan aikana muihin Pohjoismaihin, myös Suomeen.

Suomessa toimii nykyään 74 kansanopistoa, joissa opiskelee vuosittain 100 000 ihmistä. Kansanopistot tunnetaan etenkin pitkäkestoisesta opetuksesta, jonka aikana oppilaat asuvat kampuksella. Kansanopistoilla onkin yhteisöllinen luonne.

”Meillä oppiminen tapahtuu dialogissa. Painotamme opiskelijoiden omia vahvuuksia”, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.

Kansanopistot tarjoavat laajasti eri alojen opetusta, myös musiikkiin liittyvää. Suomalaisista muusikoista muun muassa JVG-yhtyeen Ville Galle, Tuure Kilpeläinen ja Timo Rautiainen ovat opiskelleet kansanopistossa.

”Musiikkiteknologiaan liittyvät koulutukset ovat nousussa. Musiikin tekemisen opettelu ja oma ilmaisu kiinnostavat myös”, Pantsar kertoo viime vuosien suosikeista.

Yli satavuotias instituutio uudistaa koulutustarjontaansa maailman muutosten mukana. Kansanopistot tarjoavat muun muassa kotouttamiseen ja perustaitoihin liittyvää opetusta, Pantsar kertoo.

”Haluamme, että jokainen pystyy osallistumaan yhteiskuntaamme tasa-arvoisella tavalla.”

Suomen Kansanopistoyhdistys – Finlands Folkhögskolförening ry

Perustettu: 1905

Motto: Autamme kaikkia oppimaan itsensä elämässä eteenpäin.

Jos järjestö olisi eläin, se olisi sisilisko. Sisilisko on ketterä ja taitava toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa.

Järjestön voi lakkauttaa, kun maailma on täysin sivistynyt ja elinikäinen oppiminen on mahdollista kaikille kaikkialla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu