Hei Mira! Mistä soittelet?
Soitan työpaikaltani, joka oikeasti on kahvila Teco Palermon vanhassa keskustassa. Minulla on täällä ulko-oven vieressä vakiopöytä, jossa kirjoitan.
Mitä olit tekemässä?
Join kahvit ystäväni kuvajournalisti Francesco Bellinan kanssa ja juttelimme hänen uudesta valokuvanäyttelystään. Se kertoo Tunisian, Ghanan ja Sisilian kalastajista. Haluan ehdottomasti nähdä sen.
Mitä aiot kertoa meille Maailman ääniä -podcastissa?
Haluan, että kuulijat saavat kuulla Palermon äänen, joka on sekoitus erilaisia kieliä, ruokaa, musiikkityylejä, kaoottista liikennettä ja torihuutoja. Tämä on ristiriitojen kaupunki, syvästi katolinen, täynnä perinteitä ja ikiaikaisia mafian määrittelemiä sääntöjä, mutta samaan aikaan kaikki on täällä mahdollista, mihin vuorokauden aikaan tahansa. Kun minä istun parvekkeellani appelsiinipuiden siimeksessä, voin tuntea yhtä aikaa jonkun ihan erityisen rauhan, mutta silti samaan aikaan naapurin kirkon edustan aukiolla bailataan joka yö, aamuun asti.
Aiemmin olet koostanut Ylelle ikonista Kansanradiota ja sitä ennen suosittua Kysy mitä vaan -ohjelmaa. Millaista on tehdä ääniohjelmaa Palermossa?
Supermielenkiintoista! Olen työssäni aina halunnut rikkoa stereotypioita, ymmärtää tavallista arkea ja tehdä yhteisen matkan kuulijoideni kanssa. Tällä kertaa kohde on Palermo, muun muassa sen suurin torialue Ballaro, jossa puhutaan 16 kieltä. Se on täynnä siirtolaisia, mutta myös turisteja, luovaa luokkaa ja expatteja. Palermo on monikulttuurinen kaupunki, joka on valloitettu monta kertaa ja se näkyy kaikessa täällä. Kaupunki kärsii aivovuodosta, mutta samaan aikaan monet täältä opiskelemaan lähteneet palaavat takaisin filosofeina, muotisuunnittelijoina, oopperalaulajina ja tutkijoina. Yhdessä me kaikki luomme uudenlaista kaupunkia.
Mutta Mira, miksi juuri Italia?
Asuin tärkeät 20–25 ikävuoteni Milanossa, ja Suomeen palattuani tunnekieleni oli pitkään italia. Kun lapset kasvoivat, halusin tulla Italiaan uudelleen, aluksi tosin heidän kanssaan. Palermo on jotain ihan muuta kuin järjestäytyneempi Pohjois-Italia. Täällä moni kokee olevansa ennen kaikkea sisilialainen, lähempänä Pohjois Afrikkaa kuin Italiaa. Täällä on paljon köyhyyttä ja lukutaidottomuuta, mutta myös uskomatonta kauneutta, vieraanvaraisuutta ja solidaarisuutta.
Jatkossa Maailman ääniä -podcast saa uusia tekijöitä, mutta sinä käynnistät sen Palermosta.
Koko toimitus on innoissaan. Miltä sinusta tuntuu?
Etuoikeutetulta, että pääsen jakamaan tämän teidän kanssanne. Voimme antautua Palermolle yhdessä. Palermo ei ole minulle niinkään kaupunki vaan mielentila, jonkinlaista magiaa. Sen haluan välittää kuulijoille. Palermo puhuu minulle ja minä annan sen puhua myös teille.
Ensimmäisen podcastin jakson pääset kuuntelmaan täältä.