Artikkelikuva
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu (vas.) perusti lokakuussa sotakabinetin. Sen jäseniä ovat Netanyahun lisäksi puolustusministeri Yoav Gallant (kesk.) ja hallituksen jäsen Benny Gantz (oik.) sekä kaksi ns. tarkkailijajäsentä.

Ei kansan, armeijan eikä hallituksen toivoma johtaja – Benjamin Netanyahun suosio ei ole noussut Gazan hyökkäyksen myötä

Konflikti Gazassa ei ole saanut Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun suosiota nousemaan maassaan, päinvastoin. Välit ovat rakoilleet myös maan armeijan ja hallituksen kanssa.

7. lokakuuta terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin ja tappoi 1200 ihmistä. Hyökkäyksen takia Israel aloitti Gazassa sotaoperaation, jossa oli marraskuun puoliväliin mennessä kuollut yli 11 000 Gazan palestiinalaista.

Israel puhui lokakuun puolivälissä aloittavansa pian laajamittaisen maahyökkäyksen Gazaan tarkoituksenaan tuhota Hamas. Lopulta maahyökkäys alkoi kuun lopussa. Ennen hyökkäystä Benjamin Netanyahu ja armeija olivat kuitenkin ehtineet riitautua.

Maan armeijaa suututti se, että pääministerin alaisia oli pyydetty kertomaan toimittajille, ettei maan puolustusvoimat ole valmis laajaan hyökkäykseen, vaikka se sitä mielestään oli, kertoo yhdysvaltalaislehti The Economist. Armeijaa sekä poliitikkoja suututti myös Netanyahun tviitti, jossa tämä sanoi, ettei ollut koskaan saanut varoituksia Hamasin hyökkäyksestä. Viesti vaikutti vierittävän syytökset hyökkäyksestä puolustusvoimien ja sen johtajien niskaan, uutisoi Al Jazeera.

Samalla Israelin mediassa uutisoitiin siitä, että Netanyahun ja maan puolustusministerin Yoav Gallantin sukset olivat menneet ristiin.

Netanyahun ja Gallantin erimielisyydet eivät ole uusia. Netanyahu yritti erottaa Gallantin viime maaliskuussa sen jälkeen, kun tämä kritisoi julkisesti hallituksen suunnitelmaa heikentää korkeimman oikeuden valtuuksia. Pääministeri joutui vetäytymään suunnitelmasta suurten mielenosoitusten vuoksi.

Kyselytutkimuksessa selvisi, ettei Netanyahu voittaisi nyt, jos vaalit järjestettäisiin uudelleen.

Israelilaisten mielipide Netanyahusta ennen konfliktin kärjistymistä oli jakaantunut. Ajatushautomo Pew Research Centerin elokuussa julkaistun kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia israelilaisista näki Netanyahun epäsuotuisassa valossa.

Suosio ei ole parantunut. Esimerkiksi 80 prosenttia israelilaisista oli sitä mieltä, että Netanyahu on vastuussa siitä, ettei Hamasin hyökkäystä saatu estettyä, selviää Reutersin julkaisemasta israelilaisen sanomalehden Maarivin tekemästä kyselytutkimuksesta. Saman lehden kyselytutkimuksessa selvisi, ettei Netanyahu voittaisi nyt, jos vaalit järjestettäisiin uudelleen.

Jos Israelissa on nyt olemassa jokin poliittinen yksimielisyys, se on se, ettei Netanyahu ole kenenkään toivoma johtaja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu