Talvella nousevat energiakustannukset uhkaavat kukkaroita, ja voivat pahimmassa tapauksessa johtaa meille uudenlaiseen ahdinkoon: energiaköyhyyteen. Mutta miten moni kärsii energiaköyhyydestä Euroopassa? Mitä se on?
EU:n komission mukaan kotitalous elää energiaköyhyydessä, kun sen on vähennettävä energiankulutustaan niin paljon, että se vaikuttaa kielteisesti asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin.
Yksi tärkeä terveyttä ylläpitävä tekijä on riittävän lämmin koti. Vuonna 2022 kymmenen prosenttia EU-maiden asukkaista ei pystynyt pitämään asuntoaan riittävän lämpimänä. Luku nousi vuoden takaisesta noin kaksi prosenttia.
Eniten kylmiä koteja oli 2022 EU-maista Bulgariassa, jossa yli 22 prosenttia ei pystynyt lämmittämään kotiaan tarpeeksi. Bulgariaa seurasivat Kypros ja Kreikka noin 19 prosentilla ja sitten Liettua ja Portugali 17,5 prosentilla.
Vaikka Suomessa kärvistellään nousseiden kustannusten kanssa, arviolta vain 1,4 prosenttia suomalaisista ei saanut vuonna 2022 pidettyä kotiaan riittävän lämpimänä. Suomessa tilanne oli EU-maiden parhain.
Energiaköyhyyteen ovat vaarassa ajautua etenkin kotitaloudet, joilla on matala tulotaso, joiden kodin ja sen laitteiden energiatehokkuus on alhainen sekä kotitaloudet, jotka joutuvat käyttämään suurimman osan tuloistaan energiaan.