Kolumbia ja Mali johtavat ponnisteluja maailman ilmanlaadun parantamiseksi, uusi tutkimus osoittaa.
Maailmanlaajuisesti toimivan järjestön The Global Climate and Health Alliancen (GCHA) lokakuussa julkaistun tutkimuksen mukaan, matalan ja keskitulotason mailla on kunnianhimoisimmat suunnitelmat ilmansaasteiden terveysvaikutuksiin puuttumiseksi.
Rikkaimmat maat, G-20 maat, eivät menestyneet vertailussa. Kanada ja Kiina sijoittuivat maista parhaiten, kun taas Australia, Brasilia, EU, Intia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat saivat maista huonoimmat tulokset.
”On kuvaavaa, että maat, jotka pyrkivät tehokkaimpiin toimenpiteisiin ilmansaasteiden torjumiseksi, ovat usein niitä, joihin vaikutukset iskevät kovinten”, sanoo sääntelystä vastaava asiantuntija Jess Beagley GCHA:lta brittimedia The Guardianille.
Beagley nostaa esiin, etteivät kehittyvät maat ole yleensä asukaslukuun suhteutettuna suurimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia, päinvastoin, niitä ovat G-20 maat. Siksi olisi tärkeää, että ne ottaisivat osaa ilmansaasteiden torjumiseen.
GCHA:n tekemä vertailu tarkasteli, miten 169 maata ja EU on ottanut ilmanlaadun osaksi kansallisia ilmastotoimisuunnitelmia. Sen tarkoitus on selvittää, minkä maiden sitoumukset pyrkivät varmistamaan terveellisen ilman ihmisille ympäri maailman.