Artikkelikuva
Thaimaalaiset marjanpoimijat työssään Savukoskella vuonna 2011. Pronphana Lakul (vas.), Prajuab Khamkhan ja Suriya Mockchuai poimimassa marjoja. Kuva on kuvituskuva, joka ei liity suoraan marjanpoimijoiden kohteluun liittyvään uutiseen.

Marjanpoimijoiden hyväksikäyttö Suomessa puhuttaa myös Thaimaassa: ”Kyseessä on liian monen ihmisen ja liian monen perheen elämä”

Suomessa paljastunut thaimaalaisiin marjanpoimijoihin liittyvät törkeän ihmiskaupan epäilyt herättävät huomiota myös Thaimaan parlamentissa. Nyt myös Thaimaan poliisi tutkii marjabisneksen toimijoiden väärinkäytöksiä.

”Suomihan tunnetaan ihmisoikeuksien puolustajana ja yhtenä maailman vähiten korruptoituneena maana.”

Näin diplomaattisesti muotoilee tunteensa thaimaalaisten Suomessa saamasta kohtelusta Thaimaan tunnetuimpiin nuoren polven poliitikkoihin kuuluva pedagogi, entinen kansanedustaja Kunthida Rungruengkiat, 39.

Surullisena, turhautuneena ja hieman vihaisena hän on lukenut Helsingin Sanomien tuoreimman jutun Suomeen jumiutuneista velkaantuneista marjanpoimijoista ja heidän saamastaan kohtelusta. Jutussa kuvataan marjanpoimijoiden karuja oloja ja työstään saamia riittämättömiä korvauksia.

Thaimaa on lähettänyt yli 100 000 marjanpoimijaa Suomeen ja Ruotsiin vuodesta 2005 alkaen eli lähes 20 vuoden ajan.

”Miten on mahdollista, että siihen ei ole vieläkään puututtu?”

Rungruengkiat on pettynyt molempien maiden hallituksiin. Thaimaan hallinnon hän tietää ja tuntee, mutta hän on pettynyt siihen, miten lepsusti Suomen hallitus ja viranomaiset ovat suhtautuneet tilanteeseen.

Suomeen ja Ruotsiin lähteneitä marjanpoimijoita on Thaimaassa huijattu allekirjoittamaan useita työsopimusversioita, joista kolmatta ja viimeistä hän kutsui ”orjasopimukseksi”.

Vuoden 2019 parlamenttivaaleissa Rungruengkiat valittiin kansanedustajaksi ja hänen puolueensa Future Forward Party (FFP) nousi maan kolmanneksi suurimmaksi, paljolti nuorten ja perinteisen eliitin vallan kyseenalaistaneiden äänestäjien siivittämänä.

Rungruengkiat oli yksi varajohtajista puolueessa, jonka toiminta ja 15 johtohenkilön asettuminen vaaliehdokkaiksi kuitenkin kiellettiin pian vaalien jälkeen kymmeneksi vuodeksi.

Kielletyn puolueen tilalle nousi paljolti samojen aktiivien muodostama Move Forward-puolue. Se on ollut tähän mennessä Thaimaan ainoa puolue, joka on ottanut esille thaimaalaisten vierastyöläisten ihmiskaupan Suomessa ja Ruotsissa.

Rungruengkiat kertoo, kuinka puolueen edustaja Jaras Khum Khai Nam piti helmikuun lopulla Thaimaan parlamentissa puheen, jossa maan työministeri Suchat Chomklinia vaadittiin tilille ihmiskauppaskandaaleista. Puheessa pidettiin käsittämättömänä sitä, että samat ongelmat ovat jatkuneet yli vuosikymmenen Thaimaan viranomaisten puuttumatta väärinkäytöksiin.

Puheen pitänyt kansanedustaja kiinnitti huomiota myös Thaimaan työnvälitysviranomaisten toimintaan ja siihen, kuinka Suomeen ja Ruotsiin lähteneitä marjanpoimijoita on Thaimaassa huijattu allekirjoittamaan useita työsopimusversioita, joista kolmatta ja viimeistä hän kutsui ”orjasopimukseksi”.

Edustaja huomautti, että Suomessa niinkin myöhään kuin syyskuussa 2022 vieraillut työministeri Chomklin poseerasi yhdessä tutkimusten ja syytteiden keskiössä olevan Polarica-firman johdon kanssa. Kansanedustaja kysyikin, miksi ministeri ei käynyt tutustumassa työleireihin?

”Ministeri oli vastannut lakonisesti kysymällä, eikö kansanedustajan puolue kannata thaimaalaisten vierastyöläisten lähettämistä ulkomaille”, Rungruengkiat sanoo.

”Toki me kannatamme, kunhan prosessi on läpinäkyvä ja tässä tapauksessa suomalaisen työlainsäädännön mukainen”, hän sanoo.

Thaimaan mediassa skandaalit Suomessa ja Ruotsissa eivät vielä ole saaneet suurta huomiota, vaikka lehdissä onkin jo Rungruengkiatin mukaan esiintynyt termi ”verimarjat”.  Viidakkorumpu on kuitenkin tehokas erityisesti maan koillisosassa, missä marjanpoimijoita toisaalta houkutellaan näyttävin ilmoituksin Suomeen ja Ruotsiin, samalla kun kovia kokeneet varoittavat riskeistä.

”Thaimaalaiset ovat halukkaita lähtemään marjaan ja tekemään kovaa työtä. Ymmärrän myös sen, että Suomi tarvitsee Ukrainan tilanteen takia entistä kipeämmin ulkomaalaisia poimijoita, ja thaimaalaiset tunnetaan uutterina työntekijöinä”, Rungruengkiat sanoo.

Hän ymmärtää, että marjayritykset haluavat Suomeen mahdollisimman paljon työntekijöitä saadakseen enemmän voittoja, mutta samalla olisi pidettävä huolta siitä, ettei sinne lähetettäisi liian suurta joukkoa.

”Toki vaikeasti ennustettava luonto säätelee marjasatoja, mutta siitä huolimatta Suomen viranomaisten pitää olla mukana päätöksenteossa, joka koskee myös lähtijöiden määrää.”

Valitettavasti olen huomannut, että monet poimijoita huonosti kohdelleet yritykset vaihtavat nimeä ja jatkavat poimijoiden lähettämistä Suomeen.

Rungruengkiat peräänkuuluttaa Thaimaan viranomaisilta marjayrityksistä läpinäkyvyyttä ja luetteloa, jossa kerrotaan, mitkä yritykset ovat kohdelleet työntekijöitä huonosti ja mitkä hyvin.

”Kaikkien tiedossa pitäisi olla yritysten toimintahistoria ja vastuuhenkilöt. Valitettavasti olen huomannut, että monet poimijoita huonosti kohdelleet yritykset vaihtavat nimeä ja jatkavat poimijoiden lähettämistä Suomeen. Olemme huomanneet, että uuden firman toimitusjohtajan nimi onkin sama kuin entisen pahamaineisen firman, tai uuden toimipaikan osoite näyttää olevan entinen!”

Suomesta hiljattain kotiin palanneita marjanpoimijoita haastatellut Rungruengkiat on tyrmistynyt kuulemastaan ja tiedoista, joiden mukaan epäillyn ihmiskaupan uhreja voi olla satoja.

”Joku voi sanoa, että Thaimaan tai koko maailman mittapuussa Suomessa ihmiskaupan uhreiksi joutuneet ovat pieni ryhmä. Ei. Kyseessä on liian monen ihmisen ja liian monen perheen elämä, johon tämä vaikuttaa. Niin monet työläiset ovat velkaantuneet, menettäneet kaikki ansionsa ja osan omaisuuttaan.”

Eräs nainen kertoi Rungruengkiatille itkuisena, kuinka häntä kohdeltiin Suomessa majoitusleirissä kuin koiraa. Hän oli kuvaillut, miten heille tarjottiin esimerkiksi ateriaksi täysin syömäkelvotonta kylmää kanaa suolaliemessä.

Majoitusleirien thaimaalaiset esihenkilöt ovat Rungruengkiatin mukaan vastuussa moisesta kohtelusta, mutta niin ovat myös suomalaiset toimijat, koska näin tapahtuu Suomen maaperällä.

Hän ihmettelee, miten on mahdollista, että suomalaiset viranomaiset ja muut tahot eivät ole tehneet tarkastuskäyntejä kaikkien näiden vuosien aikana, jolloin epäkohtiin olisi voitu ajoissa puuttua.   

”Eikö suomalaisia todellakaan kiinnosta näiden ihmisten kohtelu ja kohtalo? Teillä on vaalitkin tulossa, ja olisin kuvitellut, että poliitikot puhuisivat myös siitä, miten tärkeätä on suojella vierastyöläisiä hyväksikäytöltä Suomessa. En ole lukenut tästä tunnettujen poliitikkojen näkemyksiä, ainoastaan Li Anderssonin kommentteja,” Suomen mediaa seuraava Rungruengkiat ihmettelee.

”Ehkä suomalaisia ei kiinnosta marjanpoimijoiden kohtalo koska thaimaalaiset eivät maksa veroja Suomeen. Työsuhteessa he maksaisivat veroja, mutta ja silloin heitä pitäisi kohdella työlainsäädännön mukaan,” Rungruengkiat pähkäilee.

Ruotsin työlainsäädäntö hyväksyy thaimaalaiset marjanpoimijat kausityöläisiksi, mikä on tärkeää.

Suomella olisi Rungruengkiatin mielestä ollut oivallinen tilaisuus seurata, mitä tapahtuu Ruotsissa, missä syytteiden keskiössä oleva yritys Polarica myös toimii.  Ruotsissa ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat olleet työsuhteessa jo yli kymmenen vuoden ajan, kun taas Suomessa työsuhteistaminen ei ole edennyt. Esitykset marjanpoimijoiden kausityöasemasta ovat kohdanneet epäilyjä niin oikeusministeriössä kuin suurten poliittisten puolueiden piirissä.

”Ruotsin työlainsäädäntö hyväksyy thaimaalaiset marjanpoimijat kausityöläisiksi, mikä on tärkeää. Tiedän, että Suomessa on vihdoinkin pyritty samaan ja ymmärrän senkin, että lainsäädännön muuttaminen vie aikaa. Suomen kohdalla tätä on kuitenkin puitu jo liian kauan.”

Samaan hengenvetoon Rungruengkiat huomauttaa, ettei Ruotsin tie ratkaise ongelmaa. Hän viittaa melko tuoreeseen tapaukseen, missä Ruotsissa työsuhteessa olleet poimijat haastoivat kotiin palattuaan thaimaalaisen yrityksen oikeuteen, koska he eivät olleet saaneet heille sopimuksessa taattuja minimituloja.

Pari vuotta sitten Suomessa säädetty marjalaki ei Rungruengkiatin mukaan paranna marjanpoimijoiden turvaa. Toki tilanne liikahti parempaan suuntaan viime joulukuussa, kun työ- ja elinkeinoministeriö päätti, että marjanpoimijoista tehdään kausityöntekijöitä. Marjayritykset kuitenkin vastustavat ajatusta.

”Jos Suomessa päätökset annetaan yhdelle henkilölle, en voi olla vakuuttunut siitä, kuinka läpinäkyvä prosessi on ollut. Nämä asiat eivät saisi olla yhden henkilön tai pienen ryhmän päätettävissä,” Rungruengkiat sanoo viitaten korruptiosta epäiltyyn hallintoneuvos Olli Soraiseen, jonka johdolla marjalakia valmisteltiin työ- ja elinkeinoministeriössä.

Myös thaimaalaiset tavoittelevat parempaa elämää ja he haluavat mennä Suomeen, jos työlainsäädäntö, työ- ja asumisolosuhteet ovat kunnolliset, Rungruengkiat huomauttaa.

”Eivät thaimaalaiset kausityöläiset ole vihaisia suomalaisille tai Suomen hallitukselle, sillä he ymmärtävät, että järjestelmässä on porsaanreikiä, joita thaimaalaiset ja suomalaiset yrittäjät käyttävät hyväkseen.”

Poliitikko Kunthida Rungruengkiat tunnetaan Thaimaassa myös pukeutumistyylistään, kuten Marimekosta, sekä silmälaseistaan, joita hänellä on 28 paria.

Thaimaan Suomi-lähettiläs

Kunthida Rungruengkiat, 39, on näinä aikoina kiireinen vaikuttaja, vaikka hän ei saakaan asettua ehdokkaaksi tämän vuoden Thaimaan vaaleissa, eikä vielä pitkään aikaan.

Nyt hän pistäytyi kotikaupungissaan Bangkokissa Phuketista käsin. Siellä kampanjoi paikallishallinnon tukena ja konsulttina hyvinä pitämiensä kunnallispoliittisten asioiden puolesta. Haastattelun jälkeen hän jatkoi Indonesiassa pidettyyn seminaariin puhumaan Kaakkois-Aasian parlamentaarikkojen vaikeuksista ja ihmisoikeuksista. Jakartasta hän lensi Sambian Lusakaan toiseen kansainväliseen kokoukseen.

Hänen yhtenä nykyisenä toimenkuvanaan ovat johtotehtävät Progressive Movement-säätiössä. Sen tavoitteena on kannustaa ja kouluttaa thaimaalaisia nuoria tutustumaan demokratiaan.

Juuri AFS-stipendin (American Field Service) mahdollistama lukion vaihto-oppilasvuosi Satakunnan Pomarkussa avasi suomalaisten ”Ida”-nimellä tunteman 16-vuotiaan Rungruengkiatin kiinnostuksen ja urapolun koulutukseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

Hän kertoo häkeltyneensä täysin, kun opettaja Suomessa kysyi, mitä hän haluaa opiskella. Thaimaassa lukiossa ei sellaisia kysellä, ja hyvin usein vanhemmat suunnittelevat lastensa koulutuksen valmiiksi.

”Ida” rakastui Suomeen ja myöhemmin hänelle avautui mahdollisuus työskennellä Suomen Bangkokin suurlähetystössä ja olla mukana auttamassa suomalaisia tsunamin jälkeisissä pelastustöissä vuonna 2004. 

Rungruengkiat on tehnyt Suomea tunnetuksi myös thaimaalaisissa tv-ohjelmissa ja sosiaalisessa mediassa.

Chulalongkornin yliopistosta englannin kielen kandidaatiksi lukenut Rungruengkiat palasi kahdeksi vuodeksi Suomeen vuonna 2009 suorittaen Jyväskylässä kulttuurienvälisen viestinnän maisteriopinnot. Tuolta ajalta hän kertoo saaneensa vaikutteita monilta politiikkaan osallistuneilta samanikäisiltä opiskelijaystäviltä. Suomi ja pohjoismainen hyvinvointivaltio tekivät häneen niin syvän vaikutuksen, että jossain vaiheessa hän suunnitteli muuttoa Suomeen.

Jyväskylästä valmistuttuaan hän palasi saman alan lehtoriksi Bangkokin yliopistoon ja samalla johtamaan Chiang Main kaupungissa yhtä esikoulua.

Thaimaassa hänet tunnetaan suomalaisen koulutusjärjestelmän lähettiläänä ja suomalaisen kirjallisuuden kääntäjänä. Suomessa usein vierailleena hän on tehnyt maatamme tunnetuksi myös tv-ohjelmissa ja sosiaalisessa mediassa.

Opetusvaliokunnassa Rungruengkiat peräänkuulutti maksutonta koulutusta myös Thaimaan vähäosaisimmille.

Lyhyen kansanedustajakauden aikana hän toimi parlamentin opetusvaliokunnassa peräänkuuluttaen sielläkin täysin maksutonta koulutusta myös Thaimaan vähäosaisimmille.

Kielletyn Future Forward -puolueen jäsenet uskovat joutuneensa vaalien jälkeen maan poliittisen eliitin ja siviilivaatteisiin pukeutuneen sotilasvallan ajojahdin kohteeksi.

”Perustuslakituomioistuimen ankara, kymmenen vuoden toimintakielto olisi samoilla perusteilla voitu langettaa monille muille puolueille”, Rungruengkiat sanoo tuomiosta. Sen mukaan puolueen puheenjohtaja Thanathorn Juangroongruangkit omisti vaalien aikana mediayhtiön osakkeita, mikä ei olisi lain mukaan ollut sallittua. Samoin puoluetta syytettiin kuningashuoneen vastaisesta toiminnasta.

”Puolueemme puheenjohtaja lainasi ennen vaaleja omia rahojaan puolueen kampanjaan, mutta olimme maksamassa lainaa hänelle takaisin koska hänelle takaisin koska emme halunneet yhden henkilön omistavan puoluetta”, Rungruengkiat tarkentaa.

Toukokuussa pidettäviin Thaimaan vaaleihin hän suhtautuu hieman epäillen.

”En olisi yllättynyt, jos jotain häiriöitä sattuu. Kiinnostavaa on jo nyt se, että vaalien tulosta ei kuulemma ilmoiteta heti kun äänet on annettu.”

Asevoimien väliintuloa Rungruengkiat ei tällä kerralla pidä kovinkaan todennäköisenä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu