Artikkelikuva
Esperança Bambamba työskentelee kotiapulaisena Mosambikissa

Samat oikeudet kotiapulaisille!

SASK satsaa kotitaloustyöntekijöiden oikeuksiin Etelä-Amerikassa, Mosambikissa ja Kaakkois-Aasiassa.

SASK eli Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus jatkaa sitkeästi hanketoimintaansa, viheliäisistä kehitysyhteistyön leikkauksista huolimatta. Hankkeita on eri puolilla maailmaa nelisenkymmentä, isona teemana kotitaloustyöntekijöiden oikeudet.

Taustalla on vuonna 2011 tehty ILO189-sopimus, jonka ratifioimissa maissa kotiapulaisille astuivat voimaan samat lait kuin muillekin työntekijöille. Käytännössä tämä ei ole kuitenkaan toteutunut läheskään kaikkialla. Iso ongelma on siinä, ettei kotiapulaisia monessa maassa pidetä työntekijöinä.

 

”Kotiapulaisten työidentiteetti on hyvin hämärä, koska heitä on perinteisesti pidetty perheenjäseninä tai heidän palkkaamistaan hyväntekeväisyytenä sukulaistytölle tai naapurille”, SASKin kansainvälisen toiminnan suunnittelija Anna Perttula sanoo. Lisäksi heillä ei usein ole sosiaaliturvaa, mikä vahvistaa epävirallisen työntekijän statusta.

 

SASK satsaa kotiapulaisten oikeuksiin erityisesti Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa. Lobbauksen ohella lisätään tietoisuutta työntekijöiden oikeuksista ja pyritään saamaan kotiapulaiset järjestäytymään. Perttulan mukaan järjestäytymisen haaste on se, että työtä tehdään pääasiassa yksityistalouksissa.

 

Suurin osa kotiapulaisista on naisia, joten työ edistää myös tasa-arvoa. Miten suuresta asiasta kotiapulaisten oikeuksien parantamisessa on kyse?

”Ihan uskomattoman isosta asiasta”, sanoo viestintäpäällikkö Laura Ventä. ”Meilläkin on omat tasa-arvo-ongelmamme, mutta emme tajua miltä muutos tuntuu, kun on ollut näkymätön ihminen, joka piilotetaan jonnekin perähuoneeseen.”

KATSO,
JÄRJESTÖ!

SASK
Suomen Ammattiliiton Solidaarisuuskeskus on suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen kehitysyhteistyö- ja solidaarisuusjärjestö.

Perustettu 1986

Motto Paras lääke köyhyyteen on ihmisarvoinen työ, josta saa elämiseen riittävää palkkaa.

Jos järjestömme olisi eläin Olisimme delfiini: hyväntahtoinen, sosiaalinen, älykäs eläin, joka uskoo ryhmänä toimimisen tärkeyteen ja joka kaiken lisäksi pulpahtaa aina pintaan.

Sarjassa esitellään
Kepa ry:n jäsenjärjestöjä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu