Tiede vapaaksi vaikka piratismilla

Venäjällä käydään erikoista taistelua tieteen vapaudesta. Rintamalinjan toisella puolella on kansainvälinen kustantamo Elsevier, joka on kasvattanut rahakkaan bisnesmallin tiedejulkaisujen myynnistä.

Toisella puolella on venäläinen aivotutkija ja tiedepiraatti Alexandra Elbakyan, joka 2011 perusti Sci-Hub -sivuston vastalauseena Elsevierin kaltaisten firmojen rahastusvimmalle.

Korkeita lisenssejä keräävät kustantamot saattavat laskuttaa jopa 30 euroa yhdestä artikkelista. Summa on iso köyhien maiden tutkijoille, mutta rahasta napisevat nykyisin jopa Harvardin kaltaiset superrikkaat yliopistot.

Elbakyanin Sci-Hub on tiedemaailman PirateBay, jossa tutkijat pääsevät ilmaiseksi käsiksi yli 48 miljoonaan piratoituun tiedeartikkeliin. Elsevier on jo kertaalleen voittanut Elbakyanin oikeudessa, mutta tämä ei ole hävittänyt Sci-Hubia internetistä – saati sen suosiota tiedeyhteisön keskuudessa.

Maaliskuussa oikeusjuttu avattiin uudelleen. Elbakyania odottavat miljoonien dollarien korvausvaatimukset.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu