O n kotiapulaisen hääpäivä. Hän haluaisi käydä temppelissä, muttei voi, hän sanoo. Koska hänellä on kuukautiset.
Kyllä. On vuosi 2014. Silti monet intialaisnaiset ovat mielestään epäpuhtaita ”niiden viiden päivän” ajan.
Kysyin useilta koulutetuilta naisilta kuukautisista. Heistä kahdeksan kymmenestä ei tiennyt, miksi heillä on kuukautiset. Yksi heistä on nuori lakinainen, joka kieltäytyy astumasta kuukautistensa aikaan pyhiin temppeleihin, koska hän uskoo, että rikkomalla perinnettä hän tekisi syntiä.
Kuukautisia varten on keksitty kummallisia lempinimiä. On ”hyvää syntymäpäivää”, ”varis kosketti minua”, ”tätini” ja ”hyvät uutiset”. Hauskoista nimistä huolimatta ne eivät tee ketään onnelliseksi.
Monissa yhteisöissä – niin hindulaisissa kuin islaminuskoisissakin – naiset eivät saa kuukautisten aikaan mennä keittiöön. Heidän täytyy nukkua toisessa huoneessa kuin tavallisesti. Heidän on käytettävä erillisiä astioita. He pidättäytyvät seksistä. He eivät saa koskea säilykkeisiin – etteivät ne vain pilaannu. Heille on kiellettyä osallistua suurten juhlapäivien juhlintaan. Eräs nainen huokaa: ”Me istumme erillämme Ganeshin juhlapäivänä. Se on noloa, sillä silloin kaikki saavat tietää.”
Tutkimusten mukaan 85 prosenttia koulua käyvistä intialaisista teinitytöistä noudattaa ainakin joitakin kuukautisiin liittyviä rajoituksia. He, kuten muutkin naiset, voivat palata normaaliin elämään vasta, kun heidät on ”puhdistettu” erillisessä puhdistautumisrituaalissa.
Vanha eteläintialainen dravida-alkuperäiskansa piti tyttöjä jumalattarina ensimmäisten kuukautisten kunniaksi pidetyissä rituaaleissa. Vanha Sangam-kirjallisuus kuvaa tytön olevan täynnä anankua, pyhää voimaa, joka liittyi seksuaalisuuteen.
Enää dravidat eivät ajattele samoin, sillä he halusivat nousta kastijärjestelmässä ylöspäin. He luopuivat omista rituaaleistaan ja omaksuivat yläluokkaisen bramiini-kastin tavat. Silti nykyisinkin monille tytöille annetaan Etelä-Intiassa lahjoja, ja heitä juhlitaan kuukautisten alkamisen kunniaksi.
Intian kouluissa seksivalistukseen suhtaudutaan ristiriitaisesti. Suurimmassa osassa pienten kaupunkien kouluja lisääntymisterveys ohitetaan täysin, koska opettajat kokevat aiheen häpeällisenä ja kehottavat oppilaita lukemaan kappaleen kotona.
Selitän kotiapulaiselle, miksi meillä on kuukautiset. Kotiapulainen kuuntelee, mutta ei katso silmiin ja nyökkäilee vastahakoisesti. Tarvitaan lisää keskusteluja ennen kuin hän on täysin ylpeä naiseudestaan.