Ääntä koskeviin kysymyksiin vastaa logopedian professori ja puheterapeutti Susanna Simberg.
”Äänihän syntyy äänihuulista joita ihmisellä on kaksi. Keuhkoista tuleva ilmanpaine saa äänihuulet värisemään ja täten muodostuu ihmisen ääni. Tämä ääni on vielä kuitenkin aika heikko.
Puheääni vahvistuu äänihuulten yläpuolella sijaitsevissa onteloissa ja saa siten sävynsä.
Onteloiden rakenne onkin suurin tekijä puheäänessä ja sen sävyjen vaihteluissa. Esimerkiksi suuontelossa kielen paikalla on suuri vaikutus puheäänen sävyyn. Onteloiden rakenteissa on paljon vaihteluita, muutenhan ääni olisi monotoninen ja yksioikoinen.
Jos ajatellaan ihan tervettä, normaalisti kehittynyttä ihmistä, voidaan sanoa että ääni on osaksi geneettinen, sillä onteloiden rakenteet määräytyvät geenien mukaan. Useinhan sisaruksilla on samankaltaiset äänet. Sitä, kuinka suuren osan siitä tekee geenit ja kuinka suuri osa tulee taas ympäristöstä, kuten esimerkiksi perheen tietystä puhekulttuurista on vaikea erotella.
On tutkittu identtisiä ja ei-identtisiä kaksosia. Ei-identtiset kaksosethan ovat sisaruksia siinä missä muutkin, mutta identtisillä kaksosilla on samat geenit. On todettu, että rakenne periytyy vahvasti ja siten molemmilla identtisistä kaksosista on hyvin samanlaiset äänet.”