Guadalupen neitsyt on Meksikon kansallispyhimys: ensimmäinen nainen ja kaikkialla näkyvä isänmaan symboli. Legendan mukaan tumma neitsyt, La Morena, ilmestyi joulukuussa 1531 köyhälle intiaanille Juan Diegolle.
Neitsyen ilmestystä pidettiin ihmeenä, ja tästä tapahtumasta on syntynyt meksikolaisille oma Marian ilmestyskertomus, joka on toiminut vuosisatoja siltana perinteisten atsteekkien ja mayojen myyttien ja katolisuuden välissä.
Akatemiatutkija Outi Fingerroos, valokuvaaja Matleena Jänis ja kuvataiteilija Minna Parkkinen keräsivät valokuvaten ja haastatellen tarinoita Guadalupesta kaikkialla, missä Guadalupe oli läsnä: kaduilla, kirkoissa, kahviloissa, kaupoissa, pesuloissa, parkkihalleissa, bussiasemilla.
Pääkaupungissa Méxicossa ja Oaxacassa kerätyn näyttelyn anti on nyt koottu Helinä Rautavaaran museoon.
”Valokuvaajana kiinnitin aluksi huomion Guadalupen tarinan visuaalisuuteen, esimerkiksi pieteetillä tehtyihin alttareihin ja koristeluihin”, Matleena Jänis sanoo.
Visuaalisuuden ohella kiinnostavaa oli tarinallisuus, se miten uskonnollinen kertomus ylipäätään syntyy. Alun alkaen hyvin eksoottinen asia alkoi näyttää hyvin arkipäiväiseltä. Meksikolaisten suhde Guadalupeen oli myös jotain muuta, kuin mistä Meksiko-aiheiset uutiset yleensä kertovat.
”Halusimme näyttää uskonnon arkipäiväisyyden. Ja sen, että meksikolaisilla on voimakas suhde neitsyeen. Hän on äitihahmo sekä miehille että naisille”, Jänis sanoo.
Guadalupen ihme -näyttely Helinä Rautavaaran museossa (Näyttelykeskus Weegee, Ahertajantie 5, Espoo) 9.4.-10.8.