Artikkelikuva
Hallitusta vastustavat mielenosoittajat ottavat nokkaunet bangkokilaisen kahvilan edustalla tammikuun 20. päivä.

Thaimaa solmussa

Thaimaan kriisiin ei ole helppoa ratkaisua. Ongelmien taustalla ovat korruptio ja alueelliset erot.

Thaimaan pääkaupunki Bangkok on ollut tuhansien mielenosoittajien valtaama jo kuukausia. Helmikuun vaalit eivät muuttaneet tilannetta.

Mielenosoittajia on tällä kertaa närästänyt ennen kaikkea valtapuolueen esittämä yleinen armahdus, jolla muun muassa entinen pääministeri Thaksin Shinawatra olisi päässyt eroon vankilatuomiostaan. Mielenosoittajat vastustavat myös monia hallituksen aloittamista populistisista ohjelmista.

Kriisin toinen osapuoli on vallassa oleva Phua Thai ja siihen usein yhdistetyt ’punapaidat’. Vastapuolella ovat opposition demokraatit ja pääkaupungissa mieltään osoittavat ’keltapaidat’ sekä muut ryhmät. Viimeksi mainittujen johtohahmo on entinen varapääministeri Suthep Thaugsuban.

Vallan tasapaino muuttunut

Thaimaa on perustuslaillinen monarkia, jossa tasapainoa ovat perinteisesti pitäneet yllä poliittinen ja virkamieseliitti. Myös kuninkaalla, poliisilla ja armeijalla on tapansa vaikuttaa päätöksiin.

Moderni yhteiskunta on muuttanut vallan tasapainoa. Ilman kaupunkien veroja maksavaa keskiluokkaa yhteiskunnan on vaikea toimia. Myös maaseudun valtaväestö on alkanut tiedostaa voimansa.

Valtapuolue Phua Thai on käyttänyt tilannetta hyväkseen. Populistiset projektit on suunnattu maaseudulle ja etenkin koillisen Isaanin alueelle.

Konfliktin osapuolet haluavat puolustaa demokratiaa, mutta eri eväin. Valtapuolueen kannattajat näkevät demokratian turvamekanismit kuten senaatin, oikeuslaitoksen, median ja itsenäisten järjestöjen toiminnan demokratian uhkana. Vähemmistössä oleva keskiluokka taas pelkää yhden puolueen yksinvaltaa.

Chulalongkorn yliopiston apulaisprofessorin ja poliittisen tutkijan Thitinan Pongsudhirakin mukaan ainut ratkaisu on kompromissi.

”Thaimaan demokratia on laiha. Vaaleja painotetaan liikaa. On liian vähän mekanismeja, jotka turvaisivat vähemmistöjen etuja.”

Thtinanin mielestä vaalien voittajat eivät voi tehdä niin kuin haluavat. Heidän täytyisi ottaa huomioon myös häviäjien toiveet.

Etelä ja koillinen jääneet jalkoihin

Lisääntynyt väkivalta muslimivoittoisessa etelässä on runsaassa kymmenessä vuodessa vaatinut tuhansia kuolonuhreja. Etenkin nykyiselle valtapuolueelle tilanne on tukala, sillä moni mielenosoittaja tulee etelästä ja haluaa äänensä kuuluviin.

Asia Foundation -järjestön mukaan muslimivoittoinen etelä on pitkään jäänyt varjoon. Alue on köyhää, kulttuuri ja kieli erilaista muuhun maahan verrattuna.

”Tarvitaan aloite. Rauhanprosessi on liian pitkään jäänyt jalkoihin”, Banjamin ­Zawachi sanoo. Hän on Thaimaan asiantuntija ja entinen Amnesty Internationalin tutkija.

Myös koillisen Isaanin ongelmille on pakko löytyä ratkaisu. Maan köyhin osa on myös väkirikkain. Thaksin Shinawatran luomat ohjelmat toivat lohtua Isaanin alueelle, joskin vain osalle siitä. Yhteiskunnan vähäosaisimmat jäävät usein kaikkien projektien ulkopuolelle.

Populistiset aikapommit

Korruptio on aina ollut osa Thaimaan katukuvaa. Transparency Internationalin 2013 tilastossa Thaimaa löytyy sijalta 102. Suomi on listalla kolmas.

”Vaikka korruptio on aina ollut yleistä Thaimaassa, massiivinen korruptio on pitkälti Thaksinin perintöä”, apulaisprofessori Thitinan tiivistää.

Valtion kassaa ovat pitkään kuormittaneet miljardihankkeet, joihin ovat syypäitä kummatkin leirit.

Yksi esimerkki on pääministeri Yingluck Shinawatran lanseeraama riisiprojekti, jonka tarkoitus oli keinotekoisesti nostaa riisin maailmanmarkkinahintaa. Seurauksena ovat olleet miljarditappiot ja riisivuoret. Thaimaalainen riisi on liian kallista myytäväksi.

Riisiprojekti on vain jäävuoren huippu. Korruptio ja megahankkeet kulkevat Thaimaassa edelleen käsi kädessä.

Sovinto vai kaaos?

Bangkok Post -lehden kolumnistin Kaewmalan mielestä thaimaalaisia vaivaa kyvyttömyys ratkaista ongelmia. Mielenosoitukset ja väkivalta ovat osoituksia tästä.

Apulaisprofessori Thitinanin mukaan ainut ratkaisu tilanteeseen ovat kivuliaat uudistukset. Niiden luomiseen tarvitaan kolmas, riippumaton taho. Opposition yhteistyö on tässä tilanteessa välttämätöntä.

Lohtua tuo se, että protestoijia on vähän. Asia Foundationin vuonna 2010 tekemän kyselyn mukaan punapaitoja olisi 14 prosenttia ja keltaisia 10 prosenttia väestöstä. Kovan linjan jäseniä on vain puolet tästä.

Sovinnon vaihtoehto on kaaos. Senkin puolestapuhujia löytyy.

”Olen kyllästynyt puheisiin. On aika puhdistaa maa ja päästä eroon eliitistä, kaikista heistä”, punapaitojen johtohahmo Ko Tee sanoo.

Thaimaan berlusconi

Moni syyttää Thaksin Shinawatraa Thaimaan poliittisista ongelmista. Monille muille hän on kansallissankari.

Thaksinin puolueet ovat voittaneet parlamenttivaalit vuodesta 2001. Nyt vallassa olevan Phua Thain kotikenttä on pohjoinen Chiang Mai. Hän nauttii ylivoimaista suosiota myös maan köyhimmässä osassa, koillisessa Isaanissa.

Pääkaupunkiseutu ja muslimivoittoinen etelä ovat perinteisesti olleet Thaksinia vastaan.

Thaksinia on verrattu Italian entiseen pääministeriin, Silvio Berlusconiin. Rikkaus ja populismi yhdistävät heitä. Thaksinin esikuva on kuitenkin Malesian pitkäaikainen pääministeri, Mahathir Mohammed.

Thaksin toi Thaimaahan universaalin terveydenhuollon ja kehitti muun muassa hankkeen, jonka avulla kunnat saavat tukea paikallistuotteiden markkinointiin.

Kyseenalaisempiin saavutuksiin kuuluu Thaksinin luoma eliittikortti, jolla maailman rikkaat saivat alennuksia Thaimaassa. Hänet on myös yhdistetty moniin vuonna 2006 avattuun Bangkokin uuteen lentokenttään liittyvin hankkeisiin. Moni näistä on kuuluisa korruptioepäilyistä.

Thaksinin populistipolitiikalla on jopa oma nimi, thaksinomia.

Kulissien takaa Thaksin on ohjannut Thaimaata nuoremman sisarensa, vuonna 2011 pääministeriksi nousseen Yingluck Shinawatran avustuksella. Populismi on edelleen päivän sana. Esimerkkinä ensiluokkalaisille tarkoitettu tablettiprojekti, joka on kokenut alusta alkaen vaikeuksia.

Thaksin on tunnettu myös voimapolitiikastaan. Poliisiakatemian käyneenä hän tietää, miten vastarintaa voi tukahduttaa. Surullisen kuuluisia ovat Krue Sen massamurha ja Tak Bain mielenosoituksen jälkilöyly vuonna 2004. Molemmissa kuoli tusinoittain Thaimaan muslimeja.

Otsikoissa oli pitkään myös vuoden 2003 huumeiden vastainen sota, jossa menetti henkensä 2275 ihmistä. Amnesty Internationalin mukaan suuri osa oli sivullisia.

Phua Thai kärkihahmo on kiiltokuvamainen sisar Yingluck, mutta Thaksin on edelleen vallan kahvassa. Puolueen vuoden 2011 vaalien kampanjaslogan kuului: ’Thaksin ajattelee, Phua Thai tekee’.

Vuonna 2008 Thaksin tuomittiin korruptiosta vankilaan. Hän asuu maanpaossa Dubaissa. Thaksinilla on Thaimaan lisäksi Montenegron kansalaisuus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu