Maailma. Suurin osa maailman ihmisistä elää maissa, jotka ovat epätasa-arvoisempia kuin 20 vuotta sitten, todetaan UNDP:n tuoreessa raportissa. Raportti tarkastelee tasa-arvoa paitsi tulonjaon myös vaikutusmahdollisuuksien kannalta.
Viimeisten 20 vuoden aikana kehitysmaissa moni asia kuten lukutaitoisuus on parantunut. Erot köyhien ja rikkaiden välillä ovat kuitenkin kasvussa. Eriarvoisuus kasvoi kehitysmaissa 11 prosenttia.
Alle kahdella dollarilla päivässä elävien köyhien määrä on laskenut 2000-luvulla. Määrä uhkaa kuitenkin kääntyä nousuun, jos eriarvoisuuteen ei puututa, raportti toteaa.
Optimististen laskelmien mukaan köyhyydessä elävien määrä vähenee vuoteen 2030 mennessä yhteen miljardiin ihmiseen, pessimististen laskelmien mukaan taas nousee yli 2,5 miljardiin.
Rikkain prosentti maailman ihmisistä omistaa 40 prosenttia – kaikesta. Maailma ei ole ollut näin epätasa-arvoinen sitten toisen maailmansodan, raportti muistuttaa. Valtavat varallisuuserot uhkaavat yhteiskunnallista vakautta niin varakkaissa maissa kuin kehitysmaissakin.
Kuinka moni on köyhä vuonna 2030?
Jos epätasa-arvo jatkaa kasvuaan, alle 2 dollarilla päivässä elävien määrä kääntyy nousuun. Pessimistisen ennusteen mukaan köyhiä on vuonna 2030 yli 2,5 miljardia. Oikealla politiikalla köyhyys vähenisi.