Tänä syksynä Chilen historiaa on luodattu kahdessa kiinnostavassa kirjassa: Auli Leskisen romaanissa Petojen aika ja Jesús Manuel Martínezin toimittamassa elämäkerrassa Salvador Allende ja Chilen kohtalonvuodet.
Leskisen Petojen aika kuvaa dokumentaarisen tarkasti, mitä Chilessä tapahtui diktatuurin astuttua voimaan. Leskinen (s. 1960) asui Chilessä toistakymmentä vuotta ja raportoi toimittajana maan vaiheista diktatuurista demokratiaan. Kirjoittaja totisesti tuntee aiheensa, Chilen ja chileläiset.
Allenden elämäkerrassa piirretään kuva maan isästä niin vasemmiston idolina, suurena rauhan puolestapuhujana, lääkärinä, dandyna kuin vapaamuurarina. Chilen presidentti Salvador Allende (1908–1973) oli poikkeuksellinen poliitikko, jonka uran katkaisemisesta myös CIA oli kiinnostunut. Hän oli demokratiaa kannattava sosialisti ja mies, joka ei halunnut sankariksi, mutta josta tuli kansainvälisen solidaarisuusliikkeen keulakuva.
Elämäkerta palaa presidentin nuoruusvuosiin ja seuraa hänen nousuaan eturivin poliitikoksi. Kirja on pistämätön ajankuva ja sukellus Latinalaisen Amerikan lähihistoriaan.