Carlos Macuacua kaartaa jeepillään kadunvarteen ja astuu kahvilaan Mosambikin pääkaupungissa Maputossa. Ei aikaakaan, kun tuntematon ihailija tulee kättelemään miestä.
Sukeltaja-aktivisti Macuacua on tehnyt Mosambikissa ruohonjuuritason työtä haiden salapyyntiä vastaan. Puolivahingossa hän on samalla antanut kasvot taistelulle, jota käydään eteläisen Afrikan meriluonnon säilymisen puolesta.
Hän on juuri neuvotellut tulevasta dokumenttielokuvastaan Mosambikin kansallisen televisioyhtiön kanssa.
”Neuvottelut eivät ole helppoja, sillä taustalla on politiikkaa. Välillä projektille näytetään vihreää valoa, välillä sitä ei haluta minnekään”, Macuacua kertoo.
Macuacuan taistelua haiden puolesta seurattiin jo vuonna 2010 valmistuneessa dokumenttielokuvassa Shiver.
Siinä Macuacua selvitti haiden salakalastusta Mosambikissa. Hurjimpien arvioiden mukaan Mosambikin haipopulaatio olisi joillakin alueilla pienentynyt jopa 90 prosenttia muutamassa vuosikymmenessä.
”Haita menehtyy muussa kalastuksessa käytetyissä tekniikoissa. Suurempi ongelma on kuitenkin haiden tarkoituksellinen pyynti evien vuoksi.”
Eviä himoitsevat keittoihinsa etenkin kiinalaiset. He pyytävät haita Mosambikin merialueilla salaa tai ostavat evät kalliilla paikallisilta kalastajilta.
Ryöstökalastus on vähentänyt myös muiden merenalaisten lajien määrää Mosambikissa.
“Ongelmana on, että kalastusta ei ole Mosambikissa säädelty juuri mitenkään. Puutteita on myös valvonnassa. Noin 3 000 kilometrin rantaviivaa vartioi vain kaksi alusta. Niistäkin toinen on entinen kalastusalus.”
Haisaalis hävettää kalastajia
Matka haiaktivistiksi ei ole ollut yksinkertainen. Macuacua oli alkujaan pienkalastaja itsekin. Sattuman kautta hän pääsi sukeltamaan työskennellessään turistikeskuksessa Tofossa.
“Minulle avautui aivan uusi maailma. Mosambikissa lapset opetetaan pelkäämään merta. Sanotaan, ettei veteen saa missään tapauksessa mennä, eikä kukaan paikallinen menekään.”
Pitkän uurastuksen jälkeen Macuacuasta tuli Mosambikin ensimmäinen koulutettu sukellusohjaaja. Hän halusi kertoa muille mitä näki – sekä sen, ettei Mosambikin arvokas merenalainen luonto voi hyvin.
Macuacua levittää meritietoutta kouluttamalla mosambikilaisia sukeltamaan. Mies on myös hankkinut kuljetettavan elokuvateatterivarustuksen, jonka kanssa hän esitää elokuvaansa pikkukylissä. “Paljon on kiinni tietämättömyydestä. Ennen monet kalastajat ottivat valokuvia ja poseerasivat ylpeänä pyydykseensä jääneen ruhon kanssa. Jos kalastajat nykyisin nappaavat hain vahingossakin, heitä hävettää”, Macuacua kertoo.
Aina ei kuitenkaan ole ollut helppoa. Macuacualla on ollut vastassaan jopa viidakkoveitsellä uhkailevia kalastajia.
Toisaalta kaikkea ei Mosambikissakaan vielä tiedetä. Maan vesissä on runsaasti paholaisrauskuja. Niiden kidukset ovat myös kysyttyjä ja arvokkaita etenkin Aasiassa, mutta toistaiseksi rauskujen salakalastus on ollut pienimuotoista.
Macuacuaa kiinnostaisi käsitellä aihetta, mutta hän on syystä jättänyt sen pois tulevasta elokuvastaan.
“Aihe on arka. Paikalliset kalastajat eivät tiedä, että rauskujen kidukset ovat arvokkaita. Jos nostaisimme asian esiin elokuvassa, vaikutukset saattaisivat olla päinvastaiset kuin toivomme.”