Artikkelikuva

Viiltävää ja humaania

Turkin suosituin naiskirjailija Elif Shafak käsittelee kunniaa psykologisesti tarkkanäköisessä romaanissaan.

Turkin suosituin naiskirjailija Elif Shafak (s. 1971) on jälleen kirjoittanut psykologisesti tarkkanäköisen romaanin, joka ylittää kulttuuriset ja maantieteelliset rajat. Ikiaikaisista teemoista käsittelyssä on nyt kunnia.

Shafak kertoo turkkilaisen kurdiperheen vaiheista ja kohtaloista punomalla tarinaa sekä 1940-luvun Turkissa että 1970-luvun Lontoossa. Perheen lasten kasvu siirtolaisina Lontoossa vertautuu vanhempien nuoruuteen, jossa varsinkin tytöt ja naiset on kasvatettu kuuliaisuuteen.

Kaksi sukupolvea kohtaa uuden kotimaansa hyvin erilaisista lähtökohdista. Puristus uuden ja vanhan välissä on kuitenkin kaikille hämmentävä ja kohtalokas.

Kunnia herättää kysymyksiä ja antaa oivalluksia: Mitä on lojaalius perheenjäsenten välillä? Miten petos vaikuttaa ihmisiin? Milloin äidinrakkaus muuttuu tuhoavaksi?

Shafak näyttää asioiden syyt ja seuraukset. Perinteet ja opitut mallit istuvat lujassa.

Kertomus on hurja, kohtalot karmaisevia, mutta silti ymmärrettäviä ja inhimillisen riipaisevia.

Elif Shafak: Kunnia. Suom. Maria Erämaja. Gummerus 2013. 523 s.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu