Artikkelikuva
Baltian kantelekansat. Sibelius-Akatemia.

Baltian kantelekansat

Sibelius-Akatemian julkaisusarja Kanteleen kielin kertoo kanteleen käytöstä Suomen ulkopuolella, aina Koillis-Euroopasta Länsi-Siperiaan.

Kantele on niin vahvasti suomalaiseen perinteeseen kuuluva soitin, että sitä saattaisi kuvitella puhtaasti meidän kulttuuriomaisuudeksemme. Sibelius-Akatemian neliosainen julkaisusarja kirjoja ja äänitteitä Kanteleen kielin (tekijöinä Timo Väänänen, Leena Häkkinen, Kari Dahlblom ja Matti Kontio) osoittaa, että kanteleelle vähintäänkin läheistä sukua olevia soittimia näppäillään monissa muissakin maissa Koillis-Euroopassa ja Länsi-Siperiassa.

Teossarjan ensimmäisessä osassa esitellään Baltiaan suuntautuneiden kenttätutkimusmatkojen satoa; musiikki löytyy iTunesista. Miellyttävän dokumentaarisen oloisissa, elävissä tilanteissa äänitetyissä kappaleissa vaelletaan ensin Virossa, sitten Latviassa ja lopuksi Liettuassa. Samalla kuljetaan hyvinkin tutusta tradition kunnioittamisesta kohti modernimpaa ilmaisua ja konserttimusiikkia, sekä saadaan näytteitä erilaisista kanteleista ja niiden soinneista. Yhden sointi tuo mieleen kuvitelman kalevalai­sesta muinaisuudesta, toinen taas kuulostaa lähinnä harpulta. Joka tapauksessa soitin ja sillä luotu musiikki voivat eri muodoissaan mainiosti. Perinne elää ja kehittyy soittajien käsissä eikä pölyty vitriineissä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu