Artikkelikuva
Katrine Riis Kjær: Mercy Mercy

Näkyjä tästä maailmasta

Maailman suurin dokumenttielokuvafestivaali Idfa esitteli Amsterdamissa loppuvuodesta uudet tärkeät puheenaiheet.

Adoption salattu suru

T anskalainen ohjaaja Katrine Riis Kjær matkusti Etio­piaan tarkoituksenaan kuvata siellä myönteinen dokumenttielokuva Tanskaan adoptoitavista lapsista. Toisin kävi.

Elokuva paljastaa, että aniharva Etiopiasta Tanskaan tulevista lapsista on orpo. Mercy Mercyn pienet päähenkilöt, sisarukset Masho ja Roba vaihtavat kotimaata tajuamatta adoptio-organisaation huijanneen heidän kaikkia vanhempiaan.

Kuvausryhmä seurasi neljän vuoden ajan Etiopiassa lapsistaan tietoja odottavia vanhempia ja Tanskassa kasvatusongelmiin joutuvia adoptiovanhempia

Tanskassa elokuva näytetään tammikuun lopussa. Amsterdamissa Mercy Mercyn ensi-illassa ohjaaja Riis Kjær kertoi valmistautuvansa kotimaassaan mediamyrskyyn ja valmentavansa tanskalaisparia toimittajien vaikeisiin kysymyksiin. Lasten tulevaisuus on auki.

Peter Friedman: Poor Consuelo Conquers the World, 2011.
Peter Friedman: Poor Consuelo Conquers the World, 2011.

Saippuaoopperan viisaus

A ivotonta ajanvietettä, sanoo moni saippuaopperoista. Yhdysvaltalaisen Peter Friedmanin ohjaama Poor Consuelo Conquers the World todistaa, että toisinkin voi olla.

Meksikolainen Miguel Sabido on 1960-luvulta asti tehnyt saippuasarjoja, joissa on vahva sosiaalinen viesti. Supersuosittujen sarjojen päähenkilöt kamppailevat köyhyyttä vastaan ilmoittaumalla aikuiskoulutukseen ja päättämällä rajoittaa lapsilukuaan.

Ensi-illan jälkeen yleisölle puhuessaan Sabido oli varma, että Meksikon väestönkasvu on taittunut pitkälti saippuasarjojen tarjoaman mallin ansiosta.

Elokuvan nähtyään ei voi kuin ihmetellä, mikseivät kaikki käsikirjoittajat hyödynnä tarinan voimaa myös sosiaalisiin tarkoituksiin.

Etelä-Afrikassa saippuat ovat onnistuneet rohkaisemaan naapureita puuttumaan perheväkivaltaan. Nicaraguassa radion saippuakuunnelmat rohkaisivat naisia vaatimaan oikeuksiaan. Egyptissä käsikirjoittajat loivat sarjan päähenkilöiksi muslimeja ja kristyttyjä, jotka etsivät sopua ennakkoluulojen keskeltä.

Saippuaoopperan voima ei suinkaan ole vain köyhien maiden tai lukutaidottomien katsojien ilmiö. Hollannissa klubi­nuorisolle suunnatussa nettisarjassa päähenkilön kuulo tuhoutuu, kun hän ei käytä korvatulppia. Yhdysvaltojen aids-järjestön yhteistyö johti Kauniiden ja rohkeiden jaksoihin, joissa Forresterin muotiperhe hyväksyy hiv-positiivisen sulhasen.

Elokuvan ohjaaja Friedman on niin vakuuttunut saippuan voimasta, että suositteli dokumentaristeja siirtymään siiheen.

”Olennaista on laittaa päähenkilöt kamppailemaan katsojille tuttujen ongelmien kanssa ja näyttää, että niihin löytyy ratkaisu”, lisää saippuan mestari Miguel Sabido.


Phie Ambo: Free the Mind, 2012.

Meditaation heräävä voima

Rich Low ja Steve Lee taistelivat Yhdysvaltojen joukoissa Irakissa osallistuen sodan raakuuksiin. Kotiin palattuaan miehet kärsivät monenlaisista trauma­peräisistä oireista.

Poikavauva joutui perheensä hylkäämäksi heittopussiksi. Kolmevuotiaana lääkärit totesivat pojan adhd-potilaaksi ja ehdottivat voimakasta lääkitystä.

Free the Mind on tanskalaisohjaaja Phie Ambon dokumentti professori ja aivotutkija Richard Davidsonin meditaatiokokeilusta, johon veteraanit ja pieni poika osallistuvat. Pystyykö meditaatio rauhoittamaan levottoman, jopa sairastuneen mielen?

Professori Davidson kertoo olleensa pitkään kaappimeditoija, koska 1970-luvulla buddhalaisuuden paljastuminen olisi voinut olla turmiollista hänen tiedeuralleen. Tavattuaan myöhemmin Dalai Laman Davidson alkoi tutkia meditaation ja myötätuntoharjoitusten vaikutuksia. Tulokset herättävät taatusti keskustelua.

Lue myös:

Ilmaisia dokkareita köyhyydestä

Hyviä vai huonoja uutisia?

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu