Yhdysvaltalaisen Jon Kaplanin valokuvissa suloiset maya-lapset poseeraavat värikkäiden rustiikkitalojen seinustoilla. Ihastelemme noita tuikkivia kasvoja ja perinnepukujen loistoa. Ihailustamme huolimatta lasten arkea varjostaa eriarvoisuus. Samaan aikaan, kun heidän synnyinsijoillaan heidän kulttuuristaan ja historiastaan revitään turismituloja, heidän omia elinedellytyksiään kavennetaan.
Mayojen käsityöperinne, esinekulttuuri ja henkeäsalpaavat pyramidikaupungit ovat helpompia palvontakohteita kuin elävät ihmiset. Intiaanit Guatemalassa ja Meksikossa – ja Yhdysvalloissa – tiskaavat rikkaiden tiskit, pesevät pyykit, silittävät alushousutkin.
Didrichenin taidemuseoon koottu Maya III jatkaa suuren suosion saavuttaneiden maya-aiheisten kulttuurihistoriallisten näyttelyiden sarjaa. Näyttelyn teemat avaavat mayojen maailmaa ja maailmankatsomusta.
Näyttely vastaa osaltaan sosiaalisen vastuun haasteeseen alkuperäisten, yhä elävien kulttuurien tukemiseksi. Oheistapahtumina seurataan teemaopastuksia ajasta ja maailmankuvasta ja juhlitaan mayojen kalenterijakson päättymistä 21.12.2012. Silloin museolla vietetään kalenterivalvojaisia. Luottavaisesti museo aikoo juhlistaa myös mayojen uutta vuotta 3.4.2013.
Maya III – Life Death Time. Didrichsenin taidemuseossa 28.4.2013 asti. (Kuusilahdenkuja 1, Helsinki)
Lisätiedot: www.didrichsenmuseum.fi