Artikkelikuva

Terroristijahtia ruotsalaisittain

Eljas Liinamaan ohjaamassa näytelmässä Invaasio! sana "abulkasem" saa monta merkitystä.

Varjoteatterina esitettävä itämainen näytelmä keskeytyy lähiökoululuokan riehumiseen. Vaikka teinit vielä seuraavana päivänä uhoavat, että näytelmä oli tosi nolo, jotain siitä jää: Abulkasem.

Eljas Liinamaan ohjaamassa, ruotsalais-tunisialaisen Jonas Hassen Khemirin kirjoittamassa Invaasio! -näytelmässä ”abulkasem” alkaa elää teinien slangi­sanana, joka voi tarkoittaa mitä vain, kontekstista riippuen. Näytelmän edetessä abulkasem tunkeutuu baarielämään, opiskelija­maailmaan, terroristijahtiin ja oleskeluluvattoman siirtolaisen loputtomaan odotukseen.

Hauska, vauhdikas ja let­keän kantaaottava Invaasio! on Teatteri­korkeakoulussa opiskelevan Liinamaan, 30, taiteellinen opinnäytetyö.

”Abulkasem on monta asiaa. Se voi olla itsetuntoa luova identiteetti, yksilön hallittavissa oleva voimavara, mutta myös pelottava, tuhoava leima”, Liinamaa analysoi.

Invaasio! -näytelmän voi nähdä kannanottona medioissa käytävään maahanmuuttokeskusteluun. Maahanmuuttaja on katsojasta riippuen terroristi, kulttuurinsa uhri, identiteettiongelmainen, muttei koskaan vain ruotsalainen tai suomalainen.

”Khemirin teksti täräytti, siinä on pirun ovela rytmi ja mustaa huumoria”, Liinamaa kehuu.

Khemiriltä on aiemmin suomennettu kaksi romaania, palkittu ja kohuttu esikoisteos Ajatussulttaani sekä Montecore – uniikki tiikeri.

Liinamaa ei yrittänyt sovittaa näytelmää Suomen oloihin, vaikka miettikin sitä pitkään.

”Arvelin, että Ruotsin tilanne on täällä tarpeeksi tuttu, jotta näytelmä tulee ymmärretyksi. Eikä teksti ole sellaisenaan vielä totta Suomessa. Olisi ollut ylimielistä väittää, että olemme samalla tasolla maahanmuuttokysymyksissä kuin Ruotsi, jolla on meitä paljon pidempi maahanmuuttaja- ja integraatiohistoria.”

Ratkaisu on onnistunut. Ruotsalaisuus tuo näytelmään oman, kiinnostavan lisänsä, mutta teemojen universaalisuus säilyy.

Jonas Hassen Khemiri: Invaasio! Kansallisteatterin Omapohjassa 19.12.2012 asti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu