Artikkelikuva

Jos varis raakkuu, valmistaudu vieraiden tuloon

Intiassakaan taikauskoisuus ei katso uskontoa, kastia eikä taloudellista asemaa.

Ei se ole koriste. Se suojaa pahalta katseelta”, vastaa riksakuski vakavana. Hänen kulkuneuvoaan koristaa sitruuna, jonka ympärille on sidottu vihreitä chilejä.

Pois heitettyyn sitruuna-chili-taikakaluun ei kannata koskea, sillä siitä seuraa huonoa onnea.

Ei, ei siinä mitään järkeä ole. Kuten ei intialaisessa taikauskossa yleensäkään.

 

Lapsena opin, ettei toisten jalkojen yli saa kävellä, tai muuten he eivät kasva pituutta. Kokeilimme kyllä, silmät kiiluen.

Toinen uskomus opetti, että pilkku kajalia vauvan otsalla tai poskella suojelee lasta. Tai että yöllä ulvova koira tarkoittaa jonkun kuolemaa. Ja ettei saa lakaista yöllä, tai muuten vaurauden jumalatar Lakshmi hylkää kotisi.

Vanhukset eivät koskaan kertoneet, miksi näin oli, emmekä me kysyneet. Tai jos kysyimme, emme saaneet vastauksia.

Vaikka nyky-Intia pöyhkeilee teräs- ja kromirakennuksillaan ja ihmiset tutkinnoillaan ja luottokorteillaan, ei ihmisten ajatusmaailma ole juuri muuttunut. Kerrankin näin kansainvälisen pankkipohatan kääntyvän kannoillaan, kun musta kissa kulki hänen edestään.

Osa uskomuksista on saanut alkunsa arkijärjestä. ”Älä leikkaa kynsiäsi yöllä” -ohje on peräisin öljylamppujen ajalta. Toiset pohjaavat luonnon rytmien ymmärtämiseen. ”Jos taivas muuttuu vaaleanpunaiseksi, tiedossa on hyvä kalansaalis” heijasteli sitä, että sään tai vuoroveden vaihtuessa kalat uivat usein pintavesissä. Riikinkukon huuto oli paha enne, koska riikinkukko yleensä huusi ennen myrskyn tuloa.

Taikauskoa telkkarista

Monia kohtuuttomiakin uskomuksia seurataan kyselemättä, liki fanaattisesti.

Monet väittävät, että taikauskon käyttövoimaa ovat säälimätön köyhyys ja siitä kumpuava toivottomuus. Totuus on kuitenkin paljon hämmentävämpi. Taikauskoisuus ei nimittäin katso uskontoa, kastia eikä taloudellista asemaa.

Nykyään taikauskoa pitävät yllä suositut tv-sarjat. Uskomukset saavat jatkuvasti lisää seuraajia myös varakkaiden ja koulutettujen nuorten keskuudessa. Eräskin lakiopiskelija kieltäytyy astumasta temppeliin kuukautistensa aikana.

Osaa uskomuksista on pidetty yllä, jotta sukupuolten välinen hierarkia säilyisi. Otetaan vaikka juuri kuukautiset. Alunperin naisia pyydettiin pysymään kuukautistensa ajan poissa keittiössä siksi, että he voisivat levätä kivuliaiden päivien ajan. Mutta lepoa tuonut rituaali muutti aikojen kuluessa muotoaan, ja siitä tuli naisten alistamisen väline: ”Jos nainen koskee ruokaan kuukautistensa aikana, ruoka pilaantuu.”

Kakkauni lupaa hyvää

Osa uskomuksista pitää yllä yhteisön rakenteita. Nykyäänkin ylin kasti, brahmiinit, käyttää uskontoa hyväkseen luodakseen myyttejä ja estääkseen alempia kasteja kyseenalaistamasta asioita.

Siksi ei ole lainkaan yllättävää, että kotikutoisilla pyhillä miehillä on valtaa ihmisjoukkoihin. 

Kymmenisen vuotta sitten Mumbain laitamilta löytyi henkirikoksen uhriksi joutunut yhdeksänvuotias poika. Syyllinen kertoi poliisille murhanneensa pojan pyhän miehen neuvosta.

Pyhä mies oli luvannut, että murhaamalla pojan mies voisi pelastaa vaikeuksiin joutuneen avioliittonsa.

Pahinta on, että korruptoituneet poliitikot kannustavat perusteettomiin rituaa­leihin vain vaikuttaakseen itse hyviltä uskovaisilta ja kalastelevat siten ääniä.

Toivoakin on, ripaus. Muutama intialaisjärjestö yrittää taistella taikauskon valtaa vastaan.

”Intia vapautui brittien siirtomaavallasta, mutta taistelu jakautuneen yhteiskunnan luomien dogmaattisten uskomusten hirviötä vastaan jatkuu yhä”, kirjoittaa Sanal Edamaruku intialaisesta Rationalist Associationista.

Ja vaikka uskomukset yleensä pelottelevat ihmisiä, eivät ne kaikki manaa pelkkää huonoa onnea. Eräskin koillisintialainen uskomus valistaa: ”Kun näet unta kakasta, se tuo sinulle vaurautta.”

Sen jokainen soisi toteutuvan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu