Artikkelikuva

Väri-ilmiöiden Kiina

Helsingin Kulttuurien museoon ripustettu valokuvanäyttely Värimatka Kiinaan juhlii kiinalaista värikulttuuria: värien käyttöä, symboliikkaa ja niille annettavia merkityksiä.

Eri puolilla Kiinaa otetuissa kuvissa näkyvät niin Kiinan kansainvälistyvien suurkaupun­kien kuin alkuperäisinä säilyneiden pikkukylienkin värit.

Värit näyttäytyvät kuvissa osana arkkitehtuuria, koteja ja julkisten tilojen sisustusta, ihmisten pukeutumista, arkea ja luontoa. Kuvista käy ilmi yhtäältä perinteisen ja modernin kiinalaisen värikulttuurin kontrasti, toisaalta yllättävänkin selvät yhteydet perinteisen ja modernin värimaailman välillä.

Modernissa värikulttuurissa värien rikkaus on huikea, toisaalta kansainvälistymisen myötä ’värittömyys’ on tullut uudella tavalla muotiin. Myös vaikkapa yhden lapsen politiikan seuraukset tulevat yllättävillä tavoilla näkyville värivalinnoissa.

Kiinassa väreillä on voimakas symboliarvo. Yhden värin merkitys voi olla eri yhteyksissä erilainen, jopa vastakkainen.

Värimatka Kiinaan Kulttuurien museossa (Tennispalatsi 2. krs., Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki) 29.1.2012 asti. Avoinna ti–su 11–18, ma suljettu. Vapaa pääsy.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu