Miksi köyhä kadehtii köyhää?

Kierrätyspulloilla elantoaan hankkivat romanit herättävät voimakkaita tunteita. Pullojen kerääjiä on vaadittu ansioistaan jopa verolle. Miksi köyhät kadehtivat toisia köyhiä sen sijaan, että kohdistaisivat tunteensa rikkaisiin, KELA:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo?

Arvelisin, että kyse on sosiaalisista suhteista ja kilpailusta. Suomalaiset köyhät ja romanit elävät samoilla alueilla ja kilpailevat samoista resursseista. Kohtuuttomia palkkoja tai bonuksia saavia yritysjohtajia suomalaiset köyhät eivät arjessaan kohtaa.

Toinen selitys liittyy köyhyyden ja asenteiden välisiin kytköksiin. Köyhyys merkitsee usein joutumista alistetuksi ja sorretuksi. Köyhät ihmiset voivat reagoida tähän ainakin kahdella tavalla.Toiset masentuvat ja muuttuvat välinpitämättömäksi, toiset vihamielisiksi.

Kysymys kääntyy enemmänkin siihen, keitä ovat ne harvinaiset köyhät jotka kykenevät auttamaan muita. Veikkaisin, että auttajat ovat juuri niitä ihmisiä, jotka eivät ole katkeroituneet köyhyydestä. Itse asiassa pientä dataakin on tutkimuksesta, jota tein Apua? Lähimmäisyyden perusteet -kirjaani. Siinä köyhät auttajat olivat katkeroitumattomia vanhempia naisia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu