Psykopaatista tulee usein johtaja

Yksi 25:stä yritysjohtajasta saattaa olla psykopaatti, arvioi newyorkilainen psykologi Paul Babiak. Babiakin mukaan monet heistä onnistuvat kätkemään ominaisuuteensa hankkiutumalla korkeaan asemaan.

Kehitystä suojaavat tekijät, kuten hyvä ja turvattu lapsuus, antavat psykopaattijohtajille mahdollisuuden selvitä työelämässä. BBC:n haastattelema Babiak kutsuukin heitä menestyviksi psykopaateiksi. Suojaavien tekijöiden puuttuminen johtaa yleensä näkyvämmin tuhoavaan ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

”Osa ongelmaa on se, että psykopaattien on helppo jäljitellä juuri niitä piirteitä, joita johtajilta kaivataan”, Babiak toteaa. ”He ovat usein charmikkaita ja osaavat ilmaista itseään oikealla bisneskielellä, mikä saa heidät kuulostamaan karismaattisilta johtajilta.”

Tosiasiassa psykopaatit ovat huonoja johtajia, mutta erinomaisia urakiipijöitä, koska he pystyvät hurmaamaan sekä esimiehensä että alaisensa. Todelliset kyvyt paljastuvat teoissa.

”Näyttävät hyvältä, toimivat huonosti”, Babiak kiteyttää.

Tutkimuksessa käytetyllä mittaustavalla koko väestössä psykopaatiksi tulkittavia on noin yksi sadasta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu