2010 oli ensimmäinen vuosi, kun suurin osa Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden lehdistöstä luokiteltiin osittain vapaiksi. Guinean, Nigerin, Liberian, Kenian, Senegalin ja Sambian mediat arvioitiin aikaisempaa vapaammiksi muun muassa siksi, että medialakeja uudistettiin ja toimittajiin kohdistettiin aikaisempaa vähemmän väkivaltaa.
Median on edelleen erittäin vaikea raportoida vapaasti Zimbabwessa – mutta sielläkin perustettiin kaksi uutta sanomalehteä viime vuonna.
Etelä-Afrikka puolestaan on suunnitellut erityisen mediatuomioistuimen perustamista, minkä on pelätty uhkaavan lehdistön vapautta. Eteläafrikkalainen Mail & Guardian -sanomalehti arvioi suunnitelman vaaralliseksi, sillä maa on toiminut esimerkkinä mediauudistuksille ympäri Afrikkaa.
Nuorten demokratioiden sananvapaus vaarassa
Maailmanlaajuisesti sananvapaus on yhä harvinaisempi oikeus. Freedom Housen mukaan ihmisten mahdollisuus saada tietoa itsenäisestä ja vapaasta mediasta on alhaisimmalla tasollaan vuosikymmeneen.
Freedom House arvioi, että vain 15 prosenttia maailman väestöstä elää valtioissa, joissa toimittajien on turvallista työskennellä, valtio ei puutu merkittävästi median toimintaan, eikä mediaan kohdisteta kohtuutonta oikeudellista tai taloudellista painostusta.
”Olemme tänä vuonna erityisen huolestuneita [sananvapauden] heikentymisestä nuorissa tai horjuvissa demokratioissa kuten Meksikossa, Unkarissa ja Thaimaassa”, Freedom Housen johtaja David J. Kramer sanoi lehdistötiedotteessa.
Uusia sensuurin keinoja on ilmaantunut. Freedom Housen mukaan esimerkiksi Venäjällä ja Venezuelassa radio- tai televisiokanavien toimilupia perutaan näennäisiin syihin vedoten.
Ei-valtiolliset toimijat rajoittavat yhä enemmän median työtä. Esimerkiksi Meksikossa organisoidut rikollisryhmät ovat aggressiivisesti pyrkineet vaikuttamaan uutisagendaan.
Meksiko tippui Freedom Housen luokittelussa ei-vapaaseen kategoriaan johtuen huumekauppaan liittyvästä väkivallasta. Väkivalta on johtanut itsesensuuriin, ja myös toimittajat ovat joutuneet väkivallan uhreiksi. Vuonna 2010 Meksikon huumekartellit murhasivat kymmenen toimittajaa. 119 joutui väkivallan uhriksi. Myös Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä lehdistönvapautta rajoitettiin.
Freedom House arvioi, että ilmaisunvapauden rajoittaminen entisestään vahvisti uudistuspaineita alueella. Raportissa ei huomioida Pohjois-Afrikan vallankumouksien vaikutuksia.