Outo maailma

Sananvapauspalkinto Hugo Chávezille, syrjäiseen tansanialais kylään virtaa sairaita, kuubalaissikarit maistuvat Kiinan rikkaille.

Argentiinalainen sananvapauspalkinto Hugo Chávezille

Argentiina/Venezuela. Venezuelan presidentille Hugo Chávezille on myönnetty Rodolfo Walsh -sananvapaus­palkinto. Palkinnon myöntäneen argentiinalaisen La Platan yliopiston mukaan Chávez on ansainnut palkintonsa toiminnallaan mediamonopolien murtamiseksi ja kansalaismedian tukemiseksi, kertoo BBC.

Chávezin ansioiksi mainittiin myös hänen sitoutumisensa ihmisten vapauden ja ihmisoikeuksien, totuuden ja demokratian puolustamiseen sekä Latinalaisen Amerikan yhtenäisyyden edistämiseen.

Palkinto on nostattanut vastalausemyrskyn sekä Venezuelassa että Argentiinassa. Argentiinan parlamentin sananvapauskomitean puheenjohtaja Silvana Giudici kutsui palkinnon myöntämistä Chávezille ”uskomattomaksi teoksi”.

Chávezin palkitsemista arvostelevien mukaan hän on valtakautenaan käynyt jatkuvaa taistelua yksityisiä mediayhtiöitä vastaan. Monet oppositiota tukeneet radiot ja kaapelitelevisiot ovat joutuneet lopettamaan toimintansa presidentin laatimien säännösten vuoksi.

Syrjäiseen tansanialais­kylään virtaa sairaita

Tansania. Tansanialaisen evankelisluterilaisen seurakunnan entisen pastorin Ambilikile ”Babu” Mwasapilen, 76, tarjoama hoito houkuttelee tuhansittain ihmisiä syrjäiseen Samungen kylään, kertoo The Citizen -lehti.

Samungen kylä sijaitsee Pohjois-Tansanian Loliondossa hankalien kulkuyhteyksien päässä. Kylä ei kykene tarjoamaan hoitoon tulijoille edes perusmukavuuksia, kuten majoitusta, ruuanlaittomahdollisuuksia tai vessoja. Kymmeniä potilaita on kuollut hoitoa odottaessaan.

Pastori Mwasapile itse on pyytänyt viranomaisia pysäyttämään potilasvirran, kunnes hän saa jo paikalla olevat hoidettua. Hän on myös varoittanut ihmisiä keskeyttämästä meneillään olevia lääketieteellisiä hoitojaan ihmeparantumisen toivossa. Vedestä ja mugariga-yrtistä tekemästään juomasta pastori veloittaa 500 Tansanian shillinkiä, noin 23 senttiä.

Tansanian hallitus kielsi vuonna 2009 noitatohtorien ja perinneparantajien toiminnan, mutta pastori Mwasapilen toimintaan se ei aio puuttua, kertoo BBC. Terveysministeri Haji Hussein Mpondan mukaan yrttijuoma on tutkittu ja ihmiselle vaarattomaksi todettu.

Kuubalaissikarit maistuvat Kiinan rikkaille

Kuuba/Kiina. Tupakkalait ja suhde tupakointiin kiristyy lähes kaikkialla maailmassa, mutta kuubalaisten sikarien myynti kasvoi viime vuonna kahdella prosentilla. Syy löytyy Kiinasta ja maan kasvavasta rikkaiden joukosta.

Kiina on ohittanut Saksan ja noussut sikarien kolmanneksi suurimmaksi markkinaksi, kertoo sanomalehti Guardian Weekly. Eniten sikareita poltetaan Espanjassa ja Ranskassa.

Kuubalaisten sikarien kauppoja on avattu Pekingiin, Guang­zhouhun, Shanghaihin ja Shenzheniin. Montecristot, Cohibat ja Patargásit tuovat mielikuvan ylellisyydestä, johon myös Kiinan kasvava keskiluokka tahtoo päästä käsiksi.

Kauppojen lisäksi on avattu komealta kalskahtavia klubeja, kuten Havanna Nirvana ja Cohiba Atmosphere, joissa asiakkaat voivat säilyttää sikareitaan humidoreissa.

Joka toinen kiinalainen mies tupakoi, ja vaikka kuubalaissikareiden myynti on kovassa kasvussa, suurin osa heistä polttelee edelleen halpoja savukkeita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu