Karvaiset kasvinjalostajat
Etelä-afrikka. Vuosi toisensa jälkeen appelsiinivarkaat iskivät Kapkaupungin seudulla olevalla sitrustarhalla aina samaan puuhun. Rikollisjengi oli harvinaisen äänekäs ja karvainen: lähiseudun paviaanit olivat oppineet poimimaan sitrussadosta parhaat päältä.
ALG-sitrustarhalla päätettiin ottaa paviaaneja kiinnostava puu tarkempaan syyniin. Tutkimukset paljastivat, että paviaanien suosikkipuun tuottamat sitrushedelmät olivat aivan uutta, erityisen makeaa lajiketta. Ilman paviaaneja luonnon oma mutaatio olisi jäänyt huomaamatta.
”Oli meidän onnemme, että paviaanien hajuaisti johdatti ne tämän puun luokse”, tilan tuotantojohtaja Alwyn van der Merwe sanoi eteläafrikkalaiselle Mail&Guardian-lehdelle.
Uusi, Svaltveil Late Valenciaksi nimetty lajike on syntynyt luonnon oman kasvinjalostuksen tuloksena. Ilman paviaaneja sen erityisyyttä tuskin olisi huomattu tarhalla, jossa kasvaa tuhansittain sitruspuita.
Ennen kuin uusi hedelmä saa virallisen lajikkeen aseman, sen kasvuominaisuuksia testataan ensin pari vuotta kasvihuonekasvatuksessa ja sitten neljä vuotta sitrustarhoilla eri puolilla Etelä-Afrikkaa.
Tiikerivauva? Kiitos ei.
Taiwan. Viime vuonna Taiwanin synnytyssaleissa oli hiljaista. Maassa syntyi suhteellisesti vähemmän lapsia kuin missään muussa maailman maassa, ikinä.
Taiwanilaisperheet ovat jo pitkään olleet pieniä, mutta ennätysnotkahduksen perimmäinen syy löytyy almanakasta, kirjoittaa väestöntutkija Carl Haub Population Reference Bureau -järjestön blogissa. Viime vuosi oli kiinalaisessa astrologisessa kalenterissa tiikerin vuosi.
Tiikereitä pidetään haasteellisina luonteina, ja siksi vanhemmat ajoittavat lapsensa syntymän mieluummin muille vuosille.
Taiwanilaisten kokonaishedelmällisyys eli laskennallinen syntyneiden lasten määrä naisen elinaikana jäi tiikerin vuonna lukuun 0,91. Jos sama tahti jatkuisi, taiwanilaisnaiset saisivat elämänsä aikana keskimäärin alle yhden lapsen. Vertailun vuoksi: Suomessa kokonaishedelmällisyysluku on 1,86 eli yli kaksinkertainen.
Taiwanissa syntyvyys on alhaista myös silloin, kun tarjolla ei ole tiikerivauvoja. Tiikeriä edeltävien viiden vuoden aikana kokonaishedelmällisyysluku oli 1,1.
Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, moni taiwanilaisperhe suunnittelee hankkivansa jälkikasvua ensi vuonna. Tammikuun 2012 lopulla alkavaa lohikäärmeen vuotta kun pidetään erittäin suotuisana aikana tulla maailmaan.
Painavat saarelaiset
Maailma. Maailman lihavimmat ihmiset asuvat saarilla. Erityisen rehevää väkeä löytyy Oseaniasta, selviää Lancet-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa vertailtiin eri kansakuntien painoindeksejä.
Ykköspaikkaa pitää Nauru, jossa naisten keskimääräinen painoindeksi on 35, miesten 33,9. Painoindeksi lasketaan pituuden ja painon suhteesta. Normaalina pidetään painoindeksiä 20–25.
Selitys saarelaisten painoon löytyy globalisaation ja ruokavalion yhdistelmästä, kirjoittaa Foreign Policy -lehti. Tyynenmeren saarten perinteinen ruokavalio on ollut erityisen vähärasvaista: kalaa, vihanneksia ja hedelmiä. Nykyään suurin osa ruoasta on tuontitavaraa, ja pikaruoka on suosittua. Maa-alueet ovat maanviljelyn sijaan pääosin kaivosteollisuuden käytössä.
Kulttuurillakin on osuutensa: lihavuutta on saarivaltioissa pidetty perinteisesti terveyden ja varakkuuden merkkinä.
Tutkimuksessa kaikkein köykäisimmät naiset löytyivät Bangladeshistä (20,5), miehet taas Kongon demokraattisesta tasavallasta (19,9). Kehittyneistä maista suurimman painoarvon sai tässäkin tutkimuksessa Yhdysvallat.