Artikkelikuva

Lukutaito antaa toivoa Sierra Leonessa

Lukutaito merkitsee enemmän kuin taitoa tavata aakkosia:
oman nimen kirjoittaminen antaa tunteen näkyväksi tulemisesta.
Luku- ja laskutaidon myötä arki aukeaa uudella tavalla.

Sähköteknikko

26-vuotiaan Alysious Lahain mielestä sähköteknisten vikojen paikantaminen on ollut opintojen aikana vaikeinta. Hän on ennen Pakolaisavun koulutusta työskennellyt sähköteknikkoenonsa kanssa, joten ammatin valinta oli helppo.

Lahai toivoo, että hänellä olisi viiden vuoden päästä vaimo ja lapsi. ”Myöhemmin perhettä voisi kasvattaa vielä kahdella lapsella.” 

Ompelija

Soko Gondo, 19, perusti Suomen Pakolaisavun koulutuksen myötä opiskelijatovereidensa kanssa Finnish Tailoring Center-nimisen yrityksen. Ompelijaopinnot olivat Gondon ensimmäinen kokemus koulumaailmasta.

”Yhdeksästä sisaruksesta olin ainoa, joka jäi lapsuudessa ilman koulutusta.”

Mittausten tekeminen ja leikkausten oppiminen oli aluksi vaikeaa. Viisivuotiaan tytön äiti toivoo tulevaisuudessa kehittyvänsä edelleen ompelijana.

Sähköteknikko

Juliana Beuhinga oli yksi kolmesta naisesta, joka opiskeli sähkötekniikkaa 27 miehen joukossa. Alan valinnallaan Beuhinga halusi osoittaa, ettei sähkötekniikka ole vain miesten ala.

”Meidät otettiin tasa-arvoisesti mukaan ryhmään.”

Aikaisempia opintoja hänellä oli lukiotasolle asti. Vanhemmat ajoivat Beuhingan aikoinaan kotoa, koska tämä tuli raskaaksi. Raskaus päättyi keskenmenoon, ja nyt nuori nainen asuu yksin.

Elantonsa 24-vuotias Beuhinga on saanut myymällä lamppuöljyä. ”Nyt keskityn työhöni Group of Hope -yrityksessä. Perheen aika on myöhemmin”.

Muurari

Mohamed Alee, 35, kouluttautui muurariksi, koska heitä tarvitaan aina. Hän myös tiesi olevansa tarpeeksi voimakas muurarin työhön.

Nuorempana Alee työskenteli kaivoksilla. Sota-aikana kapinalliset sieppasivat hänet kantajaksi. Alee ei ole koskaan aikaisemmin käynyt koulua. Ehkä siksi muuraamiseen liittyvien suunnitelmapiirrosten tulkitseminen on tuottanut hankaluuksia.

”Lukutaito-opintojen jatkamisen lisäksi toivon, että löytäisin vaimon ja saisin kaksi lasta.”

Automekaanikko

”Toivon, että viiden vuoden päästä olen valmis insinööri”, sanoo Kpundeh Bockarie, joka toimii automekaanikkona nuorten perustamassa Positive Hard Working -yrityksessä.

Koulua Bockarie on käynyt lukiotasolle asti, joten insinöörin opinnot voivat toteutuakin. ”Kun vain yrityksestä saisi voittoa, joilla opinnot voisi maksaa.”

19-vuotias Bockarie asuu äitipuolensa ja isänsä kanssa. Oman perheen hän haluaa vasta, kun toive insinööriksi valmistumisesta on toteutunut.

Automekaanikko

Augusta Magbite ei ole ennen ammattikoulukseen osallistumista käynyt päivääkään koulua. Automekaanikon opintoja monimutkaisti opiskelujen ja kodinhoidon yhdistäminen.

Eronneella 29-vuotiaalla Magbitella on kolme lasta, joista vanhin on 14-vuotias ja nuorin kahdeksanvuotias. Onneksi isoäiti auttaa lasten hoidossa.

Viiden vuoden kuluttua Magbite toivoo työskentelevänsä automekaanikkona jossain yrityksessä tai kansainvälisessä järjestössä. ”Lisäksi tahtoisin löytää uuden puolison, jonka kanssa voisin saada vielä yhden lapsen.”

Nuorisoa nousevaa

Nuorissa on voimaa. Ja tätä voimaa Sierra Leonessa riittää. Maan 5,5 miljoonasta asukkaasta yli puolet on alle 18-vuotiaita. Nämä nuoret maksavat yhä vuonna 2002 päättyneestä sisällissodasta.

Kaksi kolmasosaa sierraleonelaisista joutui jättämään konfliktin seurauksena kotinsa. Sota myös keskeytti kokonaan monien koulunkäynnin, osa lapsista ei sitä koskaan ollut aloittanutkaan. Vaikka sodan päättymisestä on jo lähes kymmenen vuotta, vain noin puolet sierraleonelaisista nuorista osaa lukea.

Rauhan vahvistamiseen ja säilymiseen tarvitaan ihmisiä, joilla on sekä toivoa että taitoa rakentaa tulevaisuutta. Kuitenkin Sierra Leonen hallituksen arvioiden mukaan maan nuorista noin 60 prosenttia on työttömiä. Luku on yksi maailman korkeimmista. Lisäksi köyhyys on juurtunut maan rakenteisiin.Yhtenä pelkona on, että ensi vuonna pidettävien vaalien aikaan nuoret purkavat turhautumisensa levottomuuksiin.

Suomen Pakolaisapu on yksi kansalaisjärjestöistä, joka kouluttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ammatteihin. Ammatin lisäksi he oppivat lukemaan ja saavat keinoja pyörittää entistä ehjempää arkea. Koulutuksen ja työharjoittelun jälkeen Pakolaisapu tukee nuoria omien yritysten perustamisessa. Ammattitaidon ja itsetunnon vahvistumisen myötä nuoret uskaltavat haaveilla myös tulevasta.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu