Syyskuussa 2007 avattu Kiinakeskus eli China center toi Kouvolaan pienen kiinalaisyhteisön ja herkullisen puheenaiheen. Se kääntyi valtakunnan uutiseksi marraskuussa 2009.
Silloin epäilyt törkeän laittoman maahanmuuton järjestämisestä huipentuivat China centeriin tehtyyn massiiviseen kotietsintään.
Suomeen toiveikkaina tulleet kauppiaat järkyttyivät perin pohjin. Osa lähti. Kymmenisen on päättänyt vielä jatkaa yrittäjinä Kouvolassa.
Tukkuliikkeenä aloittanut China center kääntyi hiljalleen vähittäiskaupaksi. Kiinalaisomistajat ja kouvolalaispäättäjät odottivat keskukseen satamäärin kauppiaita, mutta heitä tuli vain muutamia kymmeniä. Portit Venäjällekään eivät avautuneet tariffikiistojen takia.
Alkusyksyllä 2009 oltiin silti toiveikkaita. Suunnitelmissa oli laajentaa tuotevalikoimaa.
Marraskuussa toista sataa rajavartiolaitoksen, poliisin ja tullin viranomaista teki kotietsinnän China centeriin ja niin ikään kiinalaisten omistamaan Leishin hyvinvointikeskukseen. Epäiltiin, että työntekijöille oli haettu viisumeita ja oleskelulupia Suomeen väärin perustein.
Kaikkiaan seitsemän henkilöä, kiinalaisia ja suomalaisia, pidätettiin. China center määrättiin väliaikaiseen hukkaamiskieltoon eli myynti- tai lahjoittamiskieltoon. Myös Kouvolan kaupungin johtoa kuulusteltiin.
Epäiltyinä maahanmuuton järjestäjät
Keväällä 2010 rikostutkinta jatkuu, joskin tutkinnan nimikkeet on jouduttu vaihtamaan. Korkeimman oikeuden toisessa tapauksessa tekemän päätöksen mukaan ei ole rikos järjestää maahantuloa väärin perustein viisumilla tai oleskeluluvalla. Nyt tutkittavina ovat muun muassa väärän todistuksen antaminen viranomaismenettelyssä ja rekisterimerkintärikos.
Pidätettynä ei ole ketään, epäiltyinä useita. Valtaosa takavarikoista on palautettu. Esitutkinnan odotetaan valmistuvan syksyllä, jolloin syyttäjä harkitsee, nostaako syytteen.
China centerin rikostutkinnanjohtaja, kapteeni Sami Paila rajavartiolaitoksesta painottaa, että laittomassa maahantulossa rikoksesta epäiltyinä ovat nimenomaan sen järjestäjät. Maahan järjestetyt ovat todistajia.
Hajallaan ja peloissaan
Kouvolan maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri kertoo kaupungin kiinalaisyhteisön olevan hajallaan, masentunut ja peloissaan. ”Tarkastusisku oli tappio Kouvolalle, mutta periksi ei anneta. Kaupunkimme ja kiinalaistemme maine pitää nyt puhdistaa!”
Tilastojen mukaan Kouvolassa asui viime vuonna runsaat 180 kiinalaista, maaliskuussa 2010 heitä on 157. China centerissä tapaamme yhden heistä. Hu Lili pitää taukoa kahvilassa, sillä asiakkaita ei juuri ole.
Muisto marraskuun iskusta itkettää yhä. ”Olemme kunnon ihmisiä, mutta meitä kohdeltiin rikollisina. Kun pyysimme takaisin työvälineitämme – tietokoneita, kännyköitä – meille sanottiin viranomaisten voivan pitää niitä neljäkin kuukautta.”
Kaikesta huolimatta hän päätti perheineen jäädä Kouvolaan. Siksi, ettei koe olevansa rikollinen ja siksi, että tieto on jo kiirinyt Kiinaan. On vaikea palata, kun on menettänyt kasvonsa.
Alku oli unelmaa
Hu Lili muutti Kouvolaan heinäkuussa 2007 Kaakkois-Kiinan monimiljoonaisesta satamakaupungista Wenzhousta. Suomeen tultiin perheen ainokaisen, 26-vuotiaan Xue Cheng Zhen takia.
Poika ei yliopiston jälkeen tuntunut löytävän paikkaansa ja haikaili Eurooppaan, josta alkoivat kiinnostua myös äiti ja isä Xue Qiang.
”Meillä oli Kiinassa hyvä elämä yrittäjinä, mutta joskus sitä tahtoo kokeilla jotain uutta.”
Kotikaupungissa oli jo jonkin aikaa markkinoitu kaakkoissuomalaista 32 000 asukkaan rautatiekaupunkia, jonka päättäjät näyttivät solmineen hyvät suhteet wenzhoulaisiin.
Suomi saattaisi tarjota tilaisuuden uudenlaiseen yrittämiseen. Oleskeluluvatkin järjestyivät yllättävän nopeasti.
Alku tuntui unelmalta. Kouvolassa oli Wenzhouhun verrattuna valtavasti tilaa ja vähän ihmisiä, jotka vaikuttivat kohteliaan kiinnostuneilta perheen China centeriin avaamista liikkeistä.
Anteeksipyyntöä odottaen
Kauppa ei ehkä käynyt odotetun vilkkaasti, mutta kävi kuitenkin vielä vuonna 2008. Viime vuosi oli raskaampi, ja sen loppu hirveä.
Yhdessä perhe on jotenkin jaksanut, myös tulla joka aamu töihin kotoaan, joka sijaitsee samalla vanhan meijerin alueella kuin China center.
Työvälineet on saatu takaisin, mutta marraskuun jälkeen kauppa tyrehtyi lähes kokonaan. Perhe onkin elänyt Kiinan-tulojen varassa. ”Meillä on siellä vuokra-asuntoja”, Hu Lili selvittää.
Kiinassa on myös perheen tekstiilitehdas, josta on juuri tullut iso erä trendifarkkuja. Hu toivoo kesän tuovan asiakkaiksi Kouvolan Tykkimäessä lomailevia lapsiperheitä.
Usko yrittämiseen ja suomalaisiin ei ole mennyt, mutta viranomaisisku jätti haavat. ”Toivomme Kouvolan kaupungilta oikeudenmukaisuutta ja rajavartiolaitokselta anteeksipyyntöä. Ihmisiä pitää kohdella reilusti!”
Eivät kaikki ole syyllisiä
China centerissä kolmisen vuotta yrittäjänä toiminut Li Qi Qing on päättänyt vielä katsella jonkin aikaa, vaikka mielessä on käynyt Turkuunkin lähtö. Siellä vaimo, Chen Xiao Hong pyörittää perheen toista tekstiili- ja koriste-esineyritystä.
Marraskuun iskun aikana Li oli Italiassa ostosmatkalla, mutta juuri leikkauksesta tullut Chen Xiao Hong oli keskuksessa.
”Suomessa taitaa olla liian turvallista”, Li Qi Qing hymähtää. Italiassa, missä hän toimi yrittäjänä kahdeksan vuotta, poliisi ei olisi korvaansa lotkauttanut moisten epäilyjen takia.
”Totta kai rikollisuuteen pitää puuttua, mutteivät kaikki ole syyllisiä, vaikka yksi rikkoisi lakia.”
Viime syksystä myynti on vain laskenut. Silti Li Qi Qing tulee joka päivä töihin muutaman kilometrin päästä Eskolanmäen lähiöstä. Hän tahtoi Suomesta kunnon asunnon, jonne koko perhe voisi muuttaa.
Lapset – 16- ja 19-vuotiaat tytöt sekä kolmisen vuotta sitten Italiassa syntyneet identtiset kaksospojat Li Emaliano ja Li Emanuele – ovat vielä Kiinassa.
Kiinalaisperinteen mukaan heidät uskottiin isovanhempien hoitoon vanhempien tienatessa perheelle elantoa.
Pitää olla sitkeä
Yritykset yhdistää perhe ovat tyssänneet toistuvasti maahanmuuttoviranomaisiin. Isä suree poikien jo vierastavan heitä. ”Iäkkäät vanhempanikaan eivät enää oikein jaksaisi lapsia hoitaa.”
Li Qi Qing arvelee juurtuneensa Eurooppaan niin, että paluu Kiinaan tuottaisi tuskaa. ”Toisin kuin valtaosa kiinalaisista, viihdyn yksin. Olen opetellut leipomaan ja laittamaan ruokaa.”
Hän arvelee, että Kouvolasta lähtee vielä muutama kiinalaiskauppias, eikä uusia näyttäisi olevan tulossa. Hän itse on päättänyt olla sitkeä, vaikka talvi pakkasineen ja sähkökatkoineen oli viedä uskon. Tietokoneiden takavarikointi hankaloitti muun muassa laskujen maksua.
Li Qi Qing kiittää Kouvolan entistä elinkeinoyhtiön johtajaa, China centerin syntyyn vahvasti vaikuttanutta Sirkku Seilaa. ”Hyvä ja rohkea ihminen, joka kävi usein tarjoamassa apuaan.”
Yrittäjä ei voi edes kuvitella ottavansa avustusta valtiolta. ”Tahdon selvitä omin voimin, töitä tehden, veroni maksaen.”
Hän suunnittelee jo liikkeen laajennusta. ”Elämässä on välillä vastoinkäymisiä. Pitää vain jaksaa, olla positiivinen.”