Kulttuuripalat

Häpeä vallan välineenä, matkakertomus Afrikasta ja raportti turismibisneksestä.

Miksi häpeämme?

Tanssija-koreografi Sanna Kekäläinen lähestyy Häpeä–Shame -teoksessa häpeää ihmisen autonomian vastakohtana. Lähtökohtana on ajatus, että häpeää on historiassa käytetty vallan välineenä: sen avulla on alistettu naisia ja muita vähemmistöjä.

Kosiskelematon teos ottaa kantaa läpeensä kaupallistettuun yhteiskuntaan. Kekäläinen uskoo katsojaan ajattelevana yksilönä, eikä halua tehdä kompromisseja. AV.

Kekäläinen & Company: Häpeä–Shame 3., 5., 7., 10. ja 12.2. klo 19 Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 c 4 krs.

Liput 17 ja 10 euroa. Pakollinen lippuvaraus 09-694 1201; ti–to klo 10–16 tai kc@kekalainencompany.net.

Rakkaudesta Afrikkaan

Juha Vakkurin päiväkirjamainen matkakertomus Afrikan poikki avaa maanosaan laajoja näköaloja, jotka vakuuttavat nojatuolimatkailijan.

Vuonna 2009 tuli täyteen kymmenen vuotta siitä, kun Vakkuri ystävineen perusti Beninin Grand-Popoon suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskus Villa Karon.

10-vuotisjuhlakirjassa Huomenta Afrikka! kokemuksiaan Afrikasta erittelevät niin suomalaiset kirjailijat, runoilijat, säveltäjät kuin beniniläisetkin. Kirjavasta kirjoittajajoukosta huolimatta lähes kaikki tekstit tuovat Afrikkaan oman kiinnostavan näkökulmansa. JS.

Juha Vakkuri: Afrikan poikki. Like 2009. Matti-Juhani Karila (toim.): Huomenta Afrikka! Villa Karon kymmenen vuotta. Like 2009.

Mekaaninen massaturismi

”Kukaan ei enää halua olla turisti, edes massaturismikohteessa. Kaikki ovat matkailijoita, kokemassa jotain uniikkia. Turistit ovat ällöttäviä”, ruotsalainen toimittaja Jennie Dielemans nauraa esitellessään kirjaansa Tervetuloa paratiisiin.

Teos selvittää turismibisneksen mekanismeja eli kaavaa, jolla matkakohteita luodaan. Ja sen, kuinka mekaanisesti turistien toiveita ja odotuksia tyydytetään kaikkialla.

”Turismiteollisuus jahtaa jatkuvasti uusia paikkoja, joita voi markkinoida ’koskemattomina helminä'”, Dielemans kirjoittaa. JS.

Jennie Dielemans: Tervetuloa paratiisiin. Reportaasi turismiteollisuudesta. Like 2010.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu