Rytmillä rasismia vastaan

Tavallinen arki ei näytä kaikkialla samalta.

SOFIE JOKINEN

sankari.jpgKelisha Thamesin mielestä musiikilla voi vaikuttaa ihmisten ajatteluun.

”Rasismissa kyse on tiedon puutteesta. Ihmiset eivät tunne erilaisia kulttuureita ja ihmisiä”, englantilainen Kelisha Thames puuskahtaa.

Liverpoolissa musiikkia opiskeleva Thames, 21, on ollut lokakuusta lähtien mukana EU-rahoitteisessa Eurooppalainen laulukirja -projektissa. Sen tarkoituksena on lisätä suvaitsevaisuutta musiikin avulla. Eri maiden musiikkioppilaitosten väliseen yhteistyöhankkeeseen on osallistunut englantilaisia, ranskalaisia, saksalaisia ja suomalaisia opiskelijoita. Thames päätyi projektiin opettajansa pyynnöstä.

”Meidät jaettiin 4-5 hengen ryhmiin, joissa teimme biisejä. Työn taustoittamiseksi vierailimme Liverpoolin orjamuseossa ja luimme artikkeleita rasismista. Yritimme saada jonkinlaisen kokonaiskuvan siitä, mistä rasismi ja ennakkoluulot johtuvat.”

Jamaikalaissyntyiselle Thamesille projektin taustatyö oli retki omille juurille.

”Tajusin, että monet vastaan tulleista asioista heijastelivat isoäitini elämää.”

Thamesin isoäiti saapui Jamaikalta Englantiin reilut 50 vuotta sitten, vähän ennen Thamesin äidin syntymää. Thames ei ole koskaan asunut ulkomailla, mutta sai varsinkin teini-ikäisenä kuulla ihonväristään ja ”erilaisuudestaan”.

Nuoren laulajan mielestä onkin tärkeää, että rasismiin ja suvaitsevaisuuteen liittyvistä asioista puhutaan. Vaikka orjuus on historiaa ja tieto toiseudesta lisääntynyt, ennakkoluulot lymyävät syvällä.

”Nykyään aikuisetkin pelkäävät naapuriin muuttavia ulkomaalaisia. Arkipäiväinen käyttäytyminen ja epäluulot vaikuttavat aina ihmisiin”, Thames tuumii.

Hänen mielestään myös koululaitos lisää ennakkoluuloja. Vieraisiin kulttuureihin ei tutustuta, siirtomaahistoria ohitetaan nopeasti. Thameskin on kuullut Britannian entisestä siirtomaasta Jamaikasta ja mustien historiasta enemmän äidiltään kuin opettajiltaan.

”Arvostan paljon mustaa perintöäni. Jamaikalaisena minulla ei kuitenkaan olisi ollut näin hyviä koulutusmahdollisuuksia.”

Poppia ja jazzia laulavien parikymppisten opiskelijoiden kiertue päättyi maaliskuussa Helsinkiin ja levytykseen. ”Yleisölle jaetaan kappaleiden sanat, jotta he tietävät mistä laulamme. Kun kuulija eläytyy ja kuuntelee sanoja, kokemuksesta tulee kokonaisvaltainen.” 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu