Maailman levyt

Matti Ripatti esittelee musiikkia Israelista ja Latinalaisesta Amerikasta.

The Idan Raichel Project

Cumbancha

Tammikuussa Suomessa vieraileva israelilainen muusikko ja laulaja Idan Raichel on koonnut ympärilleen israelilaisittain monikulttuurisen yhtyeen – jota hän kuitenkin mieluiten kutsuu projektiksi, ilmeisesti kokoonpanon vaihtelevuuden vuoksi. Projekti herättää kunnioitusta sekä tuottaa erittäin miellyttävää ja suomalaisellekin vaivatta omaksuttavaa musiikkia. Mutta saattaa olla, että kolmekymppisen Raichelin saavutukselle osaa antaa täyden arvon vasta, jos tuntee Israelin juutalaista kulttuuria.

Raichelin projekti kytkeytyy hyvin kiinnostavalla tavalla sekä Israelin lähimenneisyyteen että juutalaisten vuosituhantiseen historiaan. Israelhan on koko valtiollisen olemassaolonsa ajan houkutellut kaikkialle maailmaan levinneitä juutalaisia takaisin esivanhempiensa maille, ja niin maahan on saapunut väkeä Euroopan ja Yhdysvaltain lisäksi myös muun muassa Jemenistä ja Etiopiasta. Nämä köyhemmistä oloista lähteneet tulokkaat ovat suuressa määrin jääneet alaluokaksi.

Projekti nostaa kauniisti esiin nimenomaan Jemenin ja Etiopian juutalaisten musiikkiperinteen, ja toivottavasti herättää mielenkiintoa myös Idan Raichelin innoittajia kohtaan. Aitoa asiaa nämä soinneiltaan popmaisen laveat ja siloiset, pehmeillä kitaroilla ja syntetisoijilla vuoratut esitykset eivät kuitenkaan korvaa. Makuasia toki, mutta allekirjoittanutta viehättävät eniten ne hetket, jolloin vierailevan solistin lauluäänen karheus hieman rikkoo puhdasta pintaa.

Israelin jemeniläisten ja etiopialaisten oman kulttuurin säilymisen kannalta olisi varmaan toivottavaa myös, että näiden kansanosien nuoriso alkaisi kunnioittaa omaa perinnettään. Itse Idan Raichel ei kuulu kumpaankaan ryhmään, mutta soittotovereista heitä toki löytyy.

AfroReggae: Favela Uprising

Mr Bongo Records

Brasilian Rio de Janeirosta kotoisin oleva, sambaa, hiphopia ja reggaeta reippaasti yhdistelevä AfroReggae on niitä bändejä, joissa on kyse enemmästä kuin vain musiikista. Tämä ei nyt kuitenkaan tarkoita sitä, että bändi tarvitsisi sen kummempaa ulkomusiikillista lisäarvoa – mukaansa nappaavaa voimaa on riittävästi. Laulaja Anderson San johtama yhtye on oikeastaan vain yksi osa köyhälistön kaupunginosissa, faveloissa, toimivaa kulttuuriorganisaatiota nimeltään Grupo Cultural Afro Reggae. Poliittinen sanoma on jotensakin luonnollisesti keskeisessä asemassa ryhmän musiikissa, joka usein tuo mieleen toistaiseksi vielä hieman tunnetumman maailmanmusiikkiaktivistin, Manu Chaon. Hän muuten vieraileekin yhdellä kappaleella.

The Rough Guide to Latino Nuevo

Rough Guides/World Music Network

Manu Chao tavallaan kummittelee myös tämän, latinalaismusiikin uutta aaltoa esittelevän ko-koelman taustalla, vaikka ei mukana olekaan. Sukulaisuutta on vetävässä rytmillisyydessä, mutta ennen kaikkea hilpeässä rockin ja tanssimusiikin elementtien lainailussa. Ihan joka kappaleessa ei hypitä kovin kauas normaalisalsasta, ja vaikutteet tuntuvat musiikillisilta silmäniskuilta, mutta rohkeimmat fuusiot kyllä kiehtovat. Yllättävimpiä esityksiä on Alex Wilsonin Oh Kuri, jossa Karibia ja Intia yhtyvät ihastuttavassa Bollywood-hengessä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu