Yksi hiv/aidsin pahimpia seurauksia Etelä-Afrikassa ovat orvot, jotka ovat menettäneet molemmat vanhempansa taudille. Hallitus ei takaa aidsin takia orvoksi jääneille mitään tukea. Heistä huolehtiminen on jäänyt täysin järjestöjen vastuulle.
Yksi näistä huimasti ylikuormitetuista järjestöistä on SOS-verkosto. Se järjestää maaseudulla aids-orvoille kotihoitoa ja toimittaa kuukausittain sijaisvanhempien hoidossa oleville lapsille ruokaa ja vaatteita.
Koko SOSin rahoitus tulee ulkomailta, joten sen olemassaolo ei ole turvattu pitkällä aikavälillä. Järjestön toimintatapa kuitenkin pyrkii hyvin kestävään lopputulokseen. Se tukee lasten kasvatusta paikallisissa perheissä ja pyrkii näin rakentamaan uudelleen maaseutuyhteisöjä, jotka hiv/aids on tuhonnut.
”Emme halua pistää lapsia laitoksiin tai lähettää heitä kaupunkeihin. Haluamme pitää heidät kylissä, joissa ihmiset tuntevat heidät”, Mpho Mathabathe SOSin so-siaalikeskuksesta kertoo. Keskus toimii Mpumalangan provinssin Pankop- ja Phaake-kylissä. ”Aids tuhoaa yhteisömme, joten meidän on taisteltava rakentaaksemme ne uudelleen.”
Järjestö auttaa, jos saa tukea
Maria Molomo on yksi sijaisvanhemmista Phaaken kylässä. SOS auttaa noin 300 aids-orpoa Phaaken ja Pankopin pienissä yhteisöissä. Maria Molomo huolehtii itse viidestä lapsesta, joista yksi on hänen omansa. Loput lapsista jäivät orvoiksi kun hänen siskonsa ja lankonsa kuolivat aidsiin.
”SOS auttaa paljon”, Molomo kertoo. ”En pärjäisi ilman sitä. Järjestö ei kuitenkaan aina itse saa tukea, joten joinain kuukausina sillä ei ole yhtään ruokaa annettavana. Silloin joudumme odottamaan. Kun asiat toimivat hyvin, SOS antaa meille maissijauhoa, maitojauhetta, papuja, ja kouluvaatteita lapsille.”
Tämän lisäksi Molomo saa lasta kohden 200 randia eli noin 18 euroa kuukaudessa valtion tukena vähätuloisille perheille. Summa jää SOSin mukaan kauas summasta, joka lapsen ruokkimiseen ja huolenpitoon tarvitaan.
Lapset myös tarvitsevat erityistä tukea ja usein terapiaa, jotta he osaisivat käsitellä vanhempiensa menettämistä. SOSilla on Pankopissa ja Phaakessa noin 20 vapaaehtoista, jotka neuvovat Maria Molomoa ja muita sijaisvanhempia.
Alueella on jatkuvasti valtavaa kysyntää SOSin palveluille. Sen toiminnalla on ratkaiseva merkitys monien ihmisten elämässä. Tämä rooli korostuu erityisesti, koska hiv/aids-orvoista huolehtiminen on kaukana hallituksen asialistalta.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2008