Australia kotouttaa uskonnollisia johtajia

Australiassa on kokeiltu uutta mallia maahanmuuttajakoulutuksessa.

Maahan muuttaneita uskonnollisia johtajia koulutetaan paikalliseen elämänmenoon Australiassa. Heille on muun muassa annettu mahdollisuus kohdata muiden uskontojen edustajia.

Papeilla tai imaameilla eli islamilaisilla johtajilla on tärkeä rooli monissa maahanmuuttajayhteisöissä. Jos he ovat kotoutuneet hyvin, se edesauttaa koko maahanmuuttajayhteisön pärjäämistä uudessa kotimaassa.

Melbournelaisen Monash-yliopiston professori Gary Bouma ja tutkija Anna Halafoff järjestivät kaksi koulutusta vuosina 2005 ja 2006 eri uskontokuntien johtajille. Kaikki osallistujat olivat juuri maahan muuttaneita ja edustivat lukuisia uskontokuntia ja kansallisuuksia. Mukana oli muun muassa katolilaisia, muslimeja, anglikaaneja, buddhalaisia ja hinduja.

”Emme halunneet tyrkyttää mitään tiettyä mallia australialaisuudesta. Ajatuksena oli kertoa, miten asiat toimivat täällä. Toimme myös esille, miten Australiassa voi laillisesti muuttaa asioita”, Bouma kertoo.

Australian historiaa ja yhteiskuntaa koskevien perustietojen lisäksi koulutuksessa käsiteltiin esimerkiksi avioliittolainsäädäntöä, joka on tärkeää tietoa uskonnollisille johtajille. Ehkä merkittävin anti koulutuksesta oli kuitenkin yhteyksien luominen sekä eri uskontokuntien edustajien että uusien maahanmuuttajien ja australialaisen yhteiskunnan välillä.

”Monet osallistujista eivät koskaan olleet tavanneet edustajia kaikista muista uskonnoista, jotka olivat koulutuksessa mukana. Monet epäröivätkin alkuun. Alkukankeudesta kuitenkin päästiin nopeasti: jo ensimmäisen tunnin jälkeen papitja imaamit vaihtelivat sähköpostiosoitteita”, Bouma sanoo.

Maahanmuuttajakoulutus ei sinänsä ole uutta. Bouman ja Halafoffin malli erottuu joukosta kuitenkin keskittymällä uskonnollisten johtajien kotouttamiseen monikulttuurisessa kontekstissa. Siten se erottuu esimerkiksi pelkkien imaamien koulutuksesta, joka yksilöi yhden uskonnon ongelmallisena ja koulutusta kaipaavana.

Koulutusmallia tuodaan nyt myös Eurooppaan Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n toimesta. Koulutuksia aiotaan järjestää Tanskassa, Saksassa, Latviassa, Britanniassa ja Suomessa. Tällä hetkellä järjestetään suunnitteluseminaareja opetussuunnitelman laatimiseksi. Ensimmäiset koulutukset järjestetään vuonna 2009.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu