Sukulaissielu on suosiossa

Bom dzia! huikkaa aamulla toimistolle kiirehtivä Mariza Chivite. Telenoveloiden suurkuluttaja sorauttaa tervehdyksensä aidolla brassiaksentilla, vaikka ollaan portugalinkielisessä Afrikassa.

Brasilialaiset saippuaoopperat eli telenovelat ovat saavuttaneet Mosambikissa valtaisan suosion. Brasilialaisen tv-jätin Globon tuottamia telenoveloita pyörii kaikilla kolmella paikallisella tv-kanavalla, ja ne ovat mosambikilaisyleisön keskuudessa ylivoimaisesti katsotuin ohjelmatyyppi. Vaikka saippuasarjat halutaan leimata naisten hömpäksi, hiljenee yllättävän moni urbaani mosambikilaiskoti joka ilta oman suosikkinovelansa ääreen.

Alma Gemea eli Sukulaissielu on yksi tämän hetken katsotuimmista telenoveloista ja oivallinen genrensä prototyyppi. Mosambikin ”maikkarilta” kuusi kertaa viikossa lähetettävä sarja on myös Chiviten suosikki. ”Se on kertakaikkisen ihku”, hän hihkuu silmät loistaen.

Alma Gemea sijoittuu luokka- ja rotuerojen värittämään Brasiliaan. Juonen perustana on klassisesti traaginen rakkaustarina, jonka yllättävät käänteet tempaisevat katsojan mukaansa. Sukulaissielu koukuttaa mosambikilaisia ikään, sukupuoleen ja sosiaaliseen statukseen katsomatta.

Sarjassa eletään aikaa, jolloin vanhat hyvät arvot olivat vielä kunniassa. Sukulaissielun naiset pukeutuvat pitkiin hameisiin, miesten viikset kiiltelevät vahattuina ja sananparret vilisevät koukeroisen kierteleviä ilmaisuja. Illan jaksossa komea ruusunviljelijä Rafael makaa tajuttomana sairaalassa. Hänen sänkynsä laidalla pyörivät juonittelevat naissankarit, jotka heittelevät veitsenteräviä katseita ja unelmoivia tuijotuksia täydelliseen Kauniit ja rohkeat -tyyliin. Taattua televisioviihdettä.

Chivite kiirehtii kuitenkin vakuuttamaan telenoveloiden olevan suosittuja juuri niiden informatiivisuuden takia.

”Telenovelat kertovat, miten ihmiset ovat eläneet eri aikoina ja erilaisissa kulttuureissa. Se on tietoa, jota monen mosambikilaisen on vaikea muualta saada”, hän muistuttaa.

Viime aikoina Mosambikissa onkin käyty keskustelua telenoveloiden vaikutuksesta erityisesti nuorten käyttäytymiseen. Sarjoista kun kopioidaan jokseenkin kritiikittömästi puhetyylin lisäksi niin muotivirtauksia kuin käyttäytymismallejakin. Kun alle puolet mosambikilaisista osaa lukea, on televisiolla huima valta.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu