Krokotiilit vetonaulana
Etiopia. Arba Minchiin, vajaan viidensadan kilometrin päähän Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta, perustettiin jo 1980-luvulla krokotiilifarmi, jonne eksyy – tai löytää – vain murto-osa maan kokonaisuudessaankin harvalukuisesta turistijoukosta. Viime vuonna Etiopiassa poikkesi noin 200 000 matkalaista. Nyt maa on ilmoittanut panostavansa turismiin ja tavoittelee miljoonaa matkailijaa vuonna 2010. Krokotiilien toivotaan houkuttelevan eksotiikan etsijöitä.
Matelijat farmille pyydystetään lähialueilta. Arba Minch on amarinjaa ja tarkoittaa neljääkymmentä lähdettä. Arba Minchin järvet, Chamo ja Abaya, ovat tunnettuja niilinkrokotiileistaan.
Krokotiilifarmille matelijat päätyvät heti kuoriuduttuaan. Farmin työntekijät etsivät krokonaaraiden munilleen kaivamat hiekkahautomot järvien rannoilta jo hyvissä ajoin, ja pikku piikkihampaat kuljetetaan heti kuoriutumisen jälkeen kiireen vilkkaa farmin kasvatusaltaaseen. Vuosittain noin viisituhatta matelijaa kyyditään pois vapailta vesiltä kasvatusaltaisiin, joissa täysihoitoon kuuluu hevosenliha-ateria kaksi kertaa viikossa.
Täysikokoiseksi niilinkrokotiili kasvaa viidessätoista vuodessa. Osalle Arba Minchin matelijoita täysikasvuisuus tarkoittaa kuolemantuomiota. Ne ammutaan, ja niiden komeat nahkat päätyvät rikkaiden garderobeihin käsilaukuiksi, vöiksi ja kengiksi.
Reilua kahvia kuskille
Suomi. Autoa tankatessa voi nyt tankata kuskinkin reilusti, sillä ABC-huoltamoiden ravintolat siirtyvät Reilun kaupan kahviin. S-ryhmän ABC-ketjusta tulee ensimmäinen liikennemyymäläketju, joka vaihtaa kaikkien toimipaikkojensa kahvit Reilun kaupan kahviin.
”Koimme, että Suomessa reilun kaupan aate on saanut jalansijaa kuluttajien keskuudessa”, kertoo ABC:n ketjupäällikkö Ari Sääksmäki. ”Kun törmäsimme syksyllä markkinoille tulleeseen Meiran Reiluun kahviin, totesimme, että se täyttää suomalaisten makutottumukset. Kahvin hinta ei tietenkään tämän takia tule nousemaan.”
Ketjun ravintoloissa myydään vuodessa kahvia noin 20 miljoonaa kupillista eli 200 000 kiloa. Päätös tuo kehitysmaissa asuville Reilun kaupan kahvinviljelijöille lisätuloja noin 70 000 dollaria vuodessa.
”ABC-ketjun päätös on myös haaste muille ravintoloille, hotelliketjuille, kahviloille ja muille suurtaloustoimijoille”, toteaa toiminnanjohtaja Tuulia Syvänen Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä.
Lesotholle uusi lippu
Lesotho. Etelä-Afrikan sisällä sijaitseva pieni valtio juhlisti neljättäkymmenettä itsenäisyyspäiväänsä 4. lokakuuta 2006 nostamalla salkoihin uuden, edeltäjäänsä rauhanomaisemman lipun. Aiemman lipun sotaisa hahmo keihäineen ja kilpineen on nykyversiossa korvattu basothokansan perinteisellä kartiohatulla.
Itse asiassa lipun muuttaminen on paluuta entiseen, sillä keilanmuotoinen hattu esiintyi jo Lesothon ensimmäisessä itsenäisyydenajan lipussa. Uuden lippunsa Lesotho kertoo viestivän valtion sisäisestä ja ulkoisesta rauhantahtoisuudesta.
Kultafarmit myyvät virtuaaliesineitä
Kiina. Hikipajoissa ei tehdä pelkästään lenkkareita, vaan myös virtuaalisia esineitä. Miljoonien käyttäjien nettiroolipeleissä pelihahmojen kuvitteellista omaisuutta voi nimittäin myydä oikean maailman rahalla.
Kymmenet kiinalaisnuoret pelaavat nettipelejä yötä päivää ja myyvät sitten hahmojensa ansaitsemat kultasäkit tai taikamiekat – tai koko hahmot – eBayssä varakkaille pelaajille, joiden oma aika ei riitä yhtä täysipainoiseen pelaamiseen.
Amerikankiinalainen tutkija Jin Ge on tekemässä aiheesta dokumenttia nimeltä Chinese Gold Farmers. Nimi selittyy sillä, että monet länsipelaajat kutsuvat hikipajojen väkeä halventavasti kultafarmareiksi.
Dokumentissa esiteltävä hikipajan pitäjä Tietou katsoo tuottavansa palvelua amerikkalaisille asiakkailleen: ”Tajusin, että aineettomia virtuaalisia esineitä voi siirtää internetissä, ja se on sama kuin siirtäisi kiinalaisia työläisiä Yhdysvaltoihin.”
Tervetuloa ydinvoimalaan
Iran. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad päätti avata Iranin ydinvoimalat ulkomaalaisille turisteille. Presidentin tarkoituksena on todistaa, että valtion kiistelty ydinohjelma pyrkii rauhanomaiseen energiantuotantoon eikä aseiden valmistamiseen.
Ilmoituksessa ei täsmennetty, mitä ulkomaalainen turisti tarkoittaa. Päivää ennen tietoa voimalaturisteista Iranin parlamentti keskusteli lakiehdotuksesta, jossa määrättäisiin ottamaan sormenjäljet kaikilta maassa vierailevilta Yhdysvaltojen kansalaisilta. Yhdysvalloissa iranilaisilta matkailijoilta on otettu sormenjäljet jo useita vuosia.
Ahmadinejad ei kertonut, kuinka suosituksi turistikohteeksi hän uskoo ydinvoimaloiden nousevan.
Köyhät terveeksi
Meksiko. 22 miljoonaa meksikolaista on päässyt terveydenhuollon piiriin viimeisen kolmen vuoden aikana. Samalla on rakennettu 1 700 uutta terveyskeskusta ja sairaalaa.
Uudistuksen takan Meksikon terveysministerin Julio Frenkin ajama vapaaehtoinen kansanvakuutus, Seguro Popular. Mukaan pääsee ilmoittautumalla ja maksamalla varallisuudesta riippuvan vakuutusmaksun. Kaikkein köyhimmiltä ei veloiteta mitään.
Tavoitteena on ulottaa uusi järjestelmä kaikille tarvitseville vuoteen 2010 mennessä. Frenk kertoo mallin herättäneen laajaa kiinnostusta muissa kehitysmaissa. (IPS)
Nepal kirii vuosituhattavoitteessa
Nepal. Yksi YK:n vuosituhattavoitteista on vähentää vuoteen 2015 mennessä lapsikuolemat kolmannekseen vuoden 1990 tasosta. Globaalissa mittakaavassa tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi konkreettisesti sitä, että tuhannesta maailmaan syntyvästä lapsesta ”vain” 31 menehtyisi alle viisivuotiaana.
Keskiarvo on huono luku kuvaamaan lapsikuolleisuutta. Angolaan vuonna 2005 syntyneistä tuhannesta vauvasta kuoli alle vuoden ikäisenä 188, Ruotsissa puolestaan ensimmäistä syntymäpäiväänsä pääsivät viettämään lähes kaikki pienokaiset.
Lapsikuolleisuuden vähentäminen ei vaadi suuria lääketieteellisiä innovaatioita, vaan resurssien suuntaamista perustyöhön. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan lapsikuolleisuuden nujertamiseen on neljä yksinkertaista keinoa. Ensinnäkin sairauksia tulisi ehkäistä rokotusten ja A-vitamiinin avulla. Toinen keino on sairauksien oikea hoito. Halvat antibiootit keuhkokuumeeseen ja vielä halvemmat nesteytyshoidot ripuliin riittäisivät useimmiten hengenpelastajiksi. Kolmanneksi olisi panostettava äitiyshuoltoon ja synnytyksiin. Ja tärkeimpänä kaikista: lasten riittävä ravinnonsaanti olisi turvattava, sillä nälkä tappaa ja altistaa sairauksille.
Nepal on yksi niistä harvoista kehitysmaista, joilta vuosituhattavoitteen saavuttaminen saattaa Unicefin arvion mukaan hyvinkin onnistua. Lapsikuolleisuuden huippua leikkasi muun muassa 2004–2005 järjestetty rokotuskampanja, jonka myötä tuhkarokkokuolemat vähenivät tuhansilla.
Kuivuus kurjistaa
Puolet maapallosta kärsii kuivuudesta kuluvan vuosisadan loppuun mennessä, arvioi tutkija Eleanor Burke brittiläisestä Hadleyn ilmastontutkimuskeskuksesta. Äärimmäinen kuivuus yleistyy kolmasosalla alueista, ja kuivuus koettelee vuosisadan loppuun mennessä puolta kaikesta maapallon pinta-alasta. Viidessäkymmenessä vuodessa äärimmäisten kuivien alueiden osuus on laajennut prosentista kolmeen, ja vauhdin uskotaan kiihtyvän.
Armottomimmin kuivuus kurjistaa elinolosuhteita Afrikassa. Jotta katastrofeilta ja hallitsemattomalta ympäristöpakolaisuudelta vältyttäisiin, tilanteeseen olisi reagoitava välittömästi. Brittiläisen Christian Aid avustusjärjestön edustajan, Andrew Pendletin vertauksen mukaan maailman piittaamattomuus kuivuuden tuottamista seurauksista köyhimmille tarkoittaa käytännössä samaa kuin kansanmurhan hiljainen hyväksyminen.
USA:n sotilaiden syytesuoja päättyy
Paraguay. Paraguay on luopumassa maassa olevien USA:n sotilaiden syytesuojasta. Taustalla on naapurimaiden, erityisesti Mercosur-kumppaneiden suojakäytäntöä kohtaan osoittama paheksunta. Mercosur on kauppajärjestö, johon Paraguayn lisäksi kuuluvat Argentiina, Brasilia ja Uruguay. Uusina jäseninä järjestöön ovat liittymässä Venezuela ja Bolivia.
Viime vuonna Paraguay otti vastaan 400 yhdysvaltalaissotilasta – humanitaarisiin tehtäviin ja kouluttajiksi – ja antoi heille lähes diplomaattisen koskemattomuuden takaavan syytesuojan. Joukkojen sovittiin olevan maassa 18 kuukautta. Paraguayn ulkoministerin, Ruben Ramirezin, ilmoituksen mukaan yhteistyö jatkuu, mutta sotilaiden syytesuoja poistuu vuodenvaihteessa.
Yhdysvaltojen joukkojen läsnäolo Paraguayssa on herättänyt Etelä-Amerikassa runsaasti keskustelua ja huhupuheita. Apujoukkojen sijaan kyseessä on muun muassa arveltu olevan USA:n tukikohdan, jonka perimmäisenä tarkoituksena on valvoa vasemmistojohtoista Boliviaa ja sen maakaasuvaroja.
Silmien sulkeminen sysäsi Darfurin kriisiin
Sudan. Brittiläisen Minority Rights Group International -ihmisoikeusjärjestön mukaan YK jätti pitkään huomiotta etniset jännitteet, jotka ennakoivat Darfurin katastrofia. Järjestön mielestä tapahtumat osoittavat, ettei kansainvälinen yhteisö oppinut mitään Ruandan kansanmurhasta.
Oireita tulevasta kriisistä oli MRGI:n mielestä havaittavissa jo vuonna 2001, mutta ne jätettiin huomiotta. Vaikka YK:n paikallinen henkilöstö varoitteli Darfurin tilanteesta jo tuolloin, ihmisoikeuksia valvova YK:n komitea poisti Sudanin tarkastuslistaltaan vielä kaksi vuotta myöhemmin.
YK:lta puuttuu konfliktia enteilevien varhaisten vaaran merkkien valvonta- ja toimintajärjestelmä, mikä osaltaan johtaa siihen, että orastavat konfliktit pääsevät laajenemaan.
Darfurin kriisin aikana on kuollut yli 200 000 ihmistä ja lähes kolmasosa Sudanin väestöstä on joutunut jättämään kotinsa.
Maanjäristyksestä kärsitään edelleen
Pakistan. Vuosi sitten maanjäristys tappoi Pohjois-Pakistanissa 75 000 ihmistä. Eloon jääneet ovat käynnistäneet jälleenrakennuksen, mutta monen tilanne on edelleen hyvin heikko. Erityisen heikoilla ovat naiset ja lapset.
Alue ei ole aiemminkaan voinut ylpeillä sukupuolten tasa-arvolla: naiset ovat olleet sosiaalisesti eristettyjä, lukutaidottomia ja heidän tulonsa olemattomia, sillä perinteen mukaan naiset ovat hoitaneet kotia miehen ansaitessa perheen elannon.
Kun miehet joutuivat järistyksen uhreiksi, kuolivat tai vammautuivat työkyvyttömiksi, monen naisen tehtäväksi on jäänyt toimia perheen pääasiallisena elättäjänä. Ilman koulutusta ja kokemusta palkkatyön löytäminen on vaikeaa.
Marraskuun maanjäristyksen jäljiltä orvoksi jäi yli 40 000 lasta, joista suurinta osaa on ryhtynyt huoltamaan joku perheyhteisön jäsenistä. Orpojen suurta lukumäärää selittää osaltaan se, että Pakistanissa orvoksi tulkitaan lapsi, jonka isä on kuollut.
Pakistanin hallitus on luvannut teknistä apua leskille ja lapsille, mutta toistaiseksi siitä ovat päässeet hyötymään vain ne, joilla on omaisuutta – kuten talo tai maatila – johon avustustoimet on voitu kohdistaa.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2006