”Ai sinä siis kannatat perustuslakiehdotusta”, tokaisi polkupyöräkyytiä tarjonnut nuori mies muka paheksuvasti, kun ostin katukauppiaalta banaanin evääksi Kenian raja-asemalla Malabassa. En kaivannut kuljetusta muutaman sadan metrin matkalle Ugandan rajalta matatujen lähtöpaikalle, mutta pyöräkuski halusi tehdä minulle seuraa ja – niin kuin marraskuussa melkein kaikki satunnaiset vastaantulijat Keniassa – puhua politiikasta.
Oli pari päivää kansanäänestykseen perustuslaista, ja banaani oli hallituksen perustuslakiehdotuksen kannattajien tunnus. Vastustajat laittaisivat vaalilipukkeisiin ruksin appelsiinitunnuksen kohdalle.
Olisin voinut lyödä vetoa lopputuloksesta. Mombasassa mangot eivät olleet enää mitään, kun ihmiset villityksen vimmassa ahmivat appelsiineja, sellaisia pieniä ja happamia, joissa on harmillisen paljon siemeniä. Kisumussa Victoriajärven rannalla varmaan joka iikka oli appelsiinien puolella.
Kyllä-kampanjalla oli kannattajansa lähinnä Kenian Keskisessä maakunnassa presidentti Mwai Kibakin kikuju-kansan kotiseudulla Mount Kenyaa ympäröivillä ylämailla ja Nairobissa. Mutta kikujujenkin keskuudessa etenkin monet kansalaisoikeusaktiivit kyllä vastustivat hallituksen ehdotusta useista eri syistä.
Yksimielisyys vallitsi kuitenkin siitä, että Kenia tarvitsee uuden perustuslain. Edellinen on peräisin siirtomaavallan ajalta. Niinpä uutta perustuslakia ruvettiin laatimaan viisi vuotta sitten, presidentti Moin kuudennen virkakauden lopulla. Tarkoituksena oli rajoittaa presidentin valtaa ja luoda pääministerin posti. Perustuslakiuudistusta valmistellut komissio ei päässyt työssään kunnolla alkuun, kun jo valta vaihtui vuonna 2002. Yhtenäisen opposition ehdokkaana presidentiksi valittu Kibaki lupasi paitsi maksuttoman koulunkäynnin myös uuden perustuslain sadassa päivässä.
Kun sata päivää oli kulunut, ei tullut uutta perustuslakia, mutta perustuslakikomissio kutsui koolle 600 kenialaista kaikista eri etu- ja painostusryhmistä valtakunnalliseen perustuslakikonferenssiin Bomas of Kenyan kulttuurikeskukseen Nairobiin. Vuodessa tämä kirjava joukko kokosi perustuslakiehdotuksen, jossa toimeenpanovalta jaettaisiin presidentin ja pääministerin kesken.
Tätä kansalaisten perustuslaiksi kutsuttua pumaskaa ei kuitenkaan viety kansanäänestykseen, vaan parlamentin perustuslakivaliokunta kyhäsi kaksi kilpailevaa perustuslakia ja lopulta oikeuskansleri muotoili näiden pohjalta lopullisen hallituksen perustuslakiehdotuksen, johon sisältyi kyllä uusi pääministerin virka, mutta presidentin valtaa ei olisi vähennetty juuri lainkaan.
Lähes puolet hallituksesta vastusti hallituksen ehdotusta, joka sitten hävisi kansanäänestyksessä selvästi. Koko kenialainen puoluekartta meni samalla uusiksi, kun presidentti Kibakin Sateenkaarikoalitio hajosi osiin ja Ei-kampanja yhdistyi uudeksi Appelsiinidemokratialiikkeeksi. Uutta perustuslakikomissiota suunnitellaan taas, mutta tällä kertaa mukaan kutsutaan vain lainoppineita.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2006