Epäreilut ministeriöt

Suomen ministeriöistä vasta yksi on päättänyt kokeilla Reilun kaupan kahvia, vaikka edellytykset sen tarjoamiseen ovat nyt paremmat kuin koskaan.

Kuva: kahvipapuja (Kuvaaja: Henri Kastenskov

Ruotsista ja Norjasta kantautui alkuvuodesta hyviä uutisia. Molempien maiden kaikki ministeriöt päättivät siirtyä käyttämään reilun kaupan kahvia. Reilu kahvi on siis nyt ainoa tarjolla oleva vaihtoehto naapurimaidemme virkamiehille.

Suomessakin päästiin röyhistämään rintaa viime vuonna, kun Reilun kaupan edistämisyhdistys myönsi kunniamaininnan yhdelle Amican ravintolapäälliköistä, joka piti Reilua kahvia näkyvästi esillä ulkoministeriön kehityspoliittisen jaoston kahvilassa. Käytäntöä jatketaan yhä, vaikka Amicasta myönnetään, ettei Reilun kahvin menekki olekaan kovin suuri.

Soittokierros Suomen ministeriöihin paljastaa, ettei tilanne tosiaan ole vähään aikaan kehittynyt. Kahdestatoista ministeriöstä vain yksi on päättänyt kokeilla reilun kaupan kahvia automaatissaan.

Ulkoministeriöstä vedotaan siihen, että kahvia kuluu niin paljon virallisissa tilaisuuksissa, että sitä on pakko tilata suuria määriä. Reilu kauppa ei kuulemma suurten erien ohella kykene tarjoamaan tarpeeksi laajaa valikoimaa erilaisia jauhatuksia.

Reilun Kaupan edistämisyhdistyksen tuotepäällikkö Anne Hedman on pahoillaan, että Reilun kaupan kahviin liittyy edelleen näin paljon ennakkoluuloja.

”Se, mikä oli totta vielä kaksi vuotta sitten, ei pidä paikkaansa enää. Reilun kaupan kahvia saa tukkuerissä ja useilla jauhatuksilla.”

”Maussakaan ei pitäisi olla eroja muihin merkkeihin verrattuna, sillä kahvi paahdetaan samoissa paahtamoissa kuin isojen valmistajien tuotteet”, Hedman pohtii.

Opetusministeriö kokeilee reilua kahvia

Ministeriöiden virallisten tilaisuuksien tarjoilut on ulkoistettu Amicalle, joten harva kyselyyn vastannut edes osasi kertoa, mitä kahvia tilaisuuksissa käytetään. Myös työpaikkaravintolat kuuluvat Amican vastuulle.

Työntekijöiden kahvihuoneissa sen sijaan on sitä, mitä kukakin on sattunut paikalle tuomaan.

Opetusministeriö on poikkeus. Samalla kun sisäasiain- ja puolustuministeriöstä todetaan, ettei kahvista ole edes keksitty tehdä poliittista kysymystä, on opetusministeriö aloittanut kokeilun työntekijöiden taukotilassa. Reilun kaupan kahvia on ollut kahviautomaatissa vasta vähän aikaa, mutta palaute on ollut myönteistä.

Anne Hedman epäilee, että reilun kaupan kahvin heikko kannatus ministeriöissä johtuu osittain myös siitä, että monille reilu kahvi on edelleen uusi asia ja ettei sen ymmärretä olevan todellinen vaihtoehto.

Monissa työpaikoissa olisi helppoa vaihtaa kahvi reiluun, koska useimmat keittimet ja automaatit ovat pienillä säädöksillä muutettavissa reilulle kahville soveltuviksi.

Hedman iloitsee opetusministeriön esimerkistä ja muistuttaa, että jonkun otettua ensimmäisenä sen ratkaisevan askeleen, monet muut seuraavat perässä.

”Näin on käynyt myös kuntatasolla. Utajärven kunnan siirryttyä käyttämään pelkkää reilun kaupan kahvia, seurasivat monet muut kunnat perässä.”

Hedmanin mukaan tilanne ei ole täysin toivoton ministeriöissäkään.

”Meillä oli Sihteeri- ja assistenttimessuilla esittelypöytä, mihin sai jättää yhteystietonsa, jos oli kiinnostunut siirtymään reiluun kahviin työpaikallaan. Meille oli jätetty useita käyntikortteja ainakin kolmesta eri ministeriöstä. Kiinnostusta työntekijöiden keskuudessa siis on.”

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10-11/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu