Näkökulmat

Käyttö kuriin

 

 
 (Piirtäjä: Pekka Rahkonen)

 

Kun maan kansantuotteesta 60 prosenttia tulee huumekaupasta, on oikeutettua puhua isosta ongelmasta. Taleban-hallinnosta toipuva Afganistan pyrkii keksimään keinoja unikon viljelyn vähentämiseksi, mutta korvaavien viljelytuotteiden löytäminen on vaikeaa. Esimerkiksi vehnän viljely vaikuttaa puuhastelulta 12 kertaa tuottavamman unikon rinnalla.

Keski-Amerikan köyhimpiin valtioihin lukeutuva Nicaragua uhkaa kovaa vauhtia muuttua alueen johtavaksi huumevaltioksi. Nicaraguassa on useita heikosti valvottuja rannikkoalueita, jotka toimivat huumelastien välivarastoina ja mereen joutuneen kokaii­nin keräyspisteenä. Rannikkoseuduilla myös käytetään paljon huumeita.

Huumausaineiden viljeleminen ja salakuljettaminen ei olisi näin laajaa, ellei aineille olisi kysyntää. Valtaosa huumausaineista kulutetaan teollistuneissa maissa: Yhdysvallat on suurin käyttäjämaa. Se on lähtenyt ratkomaan huumeongelmaa perinteiseen yhdysvaltalaiseen tapaan, sotimalla. Yhdysvallat käy terrorisminvastaisen sodan lisäksi huumeidenvastaista sotaa. Keinot ovat molemmissa varsin samanlaiset ja hyötyjänä pääasiassa Yhdysvaltain aseteollisuus.

Huumeidenvastainen sota kohdistuu pääasiassa huumeketjun alkupäähän eli viljelijöihin ja yksittäisiin salakuljettajiin. Mutta niin kauan, kuin unikolle ei ole taloudellisesti järkevää vaihtoehtoa, sitä viljellään. Ja niin kauan kun vain huumeiden salakuljetuksen avulla voi hankkia elatuksensa, sitä tehdään, riippumatta siitä, kuinka vaarallista se on. Vasta kun elannon hankkiminen muilla keinoilla on järkevää ja mahdollista, huumeraha menettää osan kiinnostavuudestaan.

Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden pitäisikin kohdistaa voimansa todellisiin hyötyjiin. Jättipotin huumebisneksessä käärii kansainvälinen rikollisuus. Sen sijaan, että yhdysvaltalaiset erikoisjoukot vainoavat afganistanilaisviljelijää, niiden pitäisi pyrkiä katkomaan kansainvälisen huumerikollisuuden lonkeroita. Semminkin, kun yhdysvaltalaisjoukkojen saapumisen jälkeen unikontuotanto on taas kääntynyt nousuun Afganistanissa.

Unikkopellot ja kokapensaat eivät kuitenkaan vähene maailmasta, ellei puututa kysyntään. Huumeidenkäytön vähentämisen pitäisi olla kaikkien käyttäjämaiden ensisijainen tavoite. Myös niin sanottuun viihdekäyttämiseen pitää puuttua. Tällä hetkellä kun koko huumebisnes on järjestäytyneen rikollisuuden käsissä, lukuunottamatta kannabiksen vaatehuoneviljelyä.

Antoisia lukuhetkiä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu