Women from Finland and Mozambique

Magi Viljanen, Rui Assubuji: Women from Finland and Mozambique.

Mitä tapahtuu, kun musta mosambikilainen miesvalokuvaaja kiertää Suomea ja kuvaa valkoisia naisia? Tätä kyseltiin valokuvateoksen julkistamistilaisuudessa. Vieraat olisivat mieluummin halunneet nähdä mosambikilaisen naisvalokuvaajan kuvia suomalaisista naisista. Tämä on kuta kuinkin mahdotonta, sillä Mosambikista ei löydy yhtään ammattilaisnaiskuvaajaa.

Ennakkoluulot joutavat kuitenkin tunkiolle, sillä Rui Assubujin, 41, työnjälki on rehellistä perusvalokuvausta, jota nykyisin harvoin näkee. Hän on kuvannut suomalaisia naisia eri elämäntilanteissa. Kuvattavat ovat antautuneet miehen kameralle avoimina ja luottavaisina. Assubujilla täytyy olla erinomaiset sosiaaliset taidot.

Kuvatuista naisista kerrotaan nimi, mutta ei ammattia. Assubuji sanoi julkistamistilaisuudessa, että hän koki suomalaiset naiset vahvoina ja periksiantamattomina maan äiteinä. Tämä välittyy teoksen kuvista hienosti. Melkein alkaa ihmetellä Helsingin city-näkökulmasta katsoessa, onko tällaisia suomalaisia vielä olemassa. Joukossa ei näytä olevan yhtään it-ammattilaista tai mainostoimistohirmua.

Assubuji työskenteli vuoteen 1988 asti Mosambikin televisiossa kameramiehenä. ”Pidin työstäni, mutta minua kiusasi siinä se, että se oli ryhmätyötä. Halusin tehdä jotakin yksin. Niin minusta tuli valokuvaaja.”

Assubuji sai Mosambikissa valokuvaajan peruskoulutuksen ja ryhtyi hommiin. Tuloksena on ollut kuvareportaaseja Afrikassa ja Euroopassa.

Kirjan toinen valokuvaaja Magi Viljanen, 43, kiersi kolme viikkoa Mosambikia. Maassa on pitkät välimatkat ja huonot yhteydet. On ällistyttävää, että hän pystyi kuvaamaan niin monta erilaista naista. Myös Viljasen työn jälki on rehellistä ja avointa, mutta myös arvoituksellista.

Viljanen on valokuvaajan työssään aina ollut kiinnostunut ihmisistä.

Kuvaajat esittivät naisille kolme kysymystä: mistä he unelmoivat lapsena, mikä muutti heidän elämänsä ja mitkä heidän unelmansa ovat nyt. Vastaukset täydentävät virikkeellisesti kuvia ja herättävät katsojassa lisää kysymyksiä.

Suomalaisten ja mosambikilaisten vastaukset ovat hyvin samansuuntaisia. Unelmia ovat omien lasten onni, terveys ja tasapainoinen elämä. Viljanen sanookin, että naiset ovat samanlaisia kaikkialla: he ymmärtävät elämän alku- ja loppupään. Mies uupuu naista helpommin elämän taipaleella.

Mosambikilaisten naisten kuvien sidokseksi on taitettu capulana-kankaita omine arvoituksellisine viesteineen. Suomalaisten naisten seurana on kansallispukukankaiden viivaa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu