Jaettu mies, arki ja koti

Moniavioisuus on Senegalissa yleistä ja hyväksyttyä, mutta nuoremmat senegalilaiset haluaisivat olla miehelleen ainoita vaimoja.

Kuva: Senegalilaiset Terema ja Sona. (Kuvaaja: Inari Saltevo

Senegalilainen Terema (vas.) haluaisi olla miehensä ainoa vaimo, mutta Sona näkee moniavioisuudessa hyviäkin puolia.

”Joskus saman katon alla asuvat naiset eivät edes puhu toisilleen”, paljastaa 38-vuotias Sona, ziguienchorilainen äiti, ja naurahtaa. Virallisesti Senegalissa yhdellä miehellä voi olla kolme vaimoa. Marabouilla eli arvostetuilla uskonnollisilla johtajilla on oikeus neljään, viiteen.

Kolmen lapsen äiti kertoo tuntevansa Casamancessa Etelä-Senegalissa perheitä, joissa mies vuorottelee kahden yön välein vaimojensa huoneissa samassa talossa. Näin ollen miehen ja arjen askareiden lisaksi jaetaan kotikin.

Ensimmäinen ja samalla vanhin vaimo nauttii perhepiirin suurinta arvostusta. Lapset kasvatetaan yhdessä.

”Maaseudun kylissä ensimmäisen vaimon kotityötaakka puoliintuu, kun taloon saadaan toinen ahkera senegalilaisnainen pitämään huolta siitä, että lapset saavat ruokaa syödäkseen ja puhtaat vaatteet ylleen”, puoltaa Sona ilmiön hyviä puolia.

Moniavioisuus on osa senegalilaista arkipäivää, mutta se on harvinaisempaa kaupungeissa ja varakkaissa perheissä. Jos taloon on varaa palkata kodinhoitaja, ei useampia vaimoja tarvita. Sona painaa kannen suuren riisikattilan päälle ja jättää sen tulelle hautumaan.

”Olen silti onnellinen siitä, että olen miehelleni ainoa. Hän valitsi yksiavioisuuden naimisiin mennessämme, kuten diolilla on useimmiten tapana tehdä.”

Sonan mukaan esimerkiksi wolof- tai mandinkaperheissä moniavioisuus on yleisempää. Jos saman katon alla asuminen saa aikaan kateutta tai kireän ilmapiirin, naiset voivat jatkaa naimisiin mentyään lapsuudenkodeissaan, joiden välillä kodin ulkopuolella työssä käyvä mies kulkee.

”Vaihtoehtoja on monia, mutta naisen on mentävä naimisiin.”

Sonan mielestä ihannetilanne on miehen tykästyminen hyvin keskenään toimeen tuleviin sisaruksiin.

Lukiolainen Terema, 17, haluaisi itse olla Sonan tavoin miehellensä ainoa. Teremalla on myös haaveena opiskella englanninopettajaksi ja käydä töissä kodin ulkopuolella. Hän haluaa olla itsenäinen, yksiavioinen nainen ja tunnustaakin ymmärtävänsä käytännön sanelemat moniavioiset liitot, vaikka ei itse niitä omalla kohdallaan hyväksyisi. Hän lisää, etteivät naiset kuitenkaan saa missään nimessä edes haaveilla yhtä useammasta suhteesta.

”Ooh! Jos mies saa tietää… Tulisi ero!”

Sona ja Terema tiedustelevat, miten asia on Ranskassa eli heidän käsityksessään Euroopasta. Vastaan, että moniavioisuutta ihmetellään, vaikka avioerot sen sijaan ovat yleisiä. Sona naurahtaa ja uskoo, että moniavioisuutta esiintyy myös Ranskassa, joskin vain salassa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu